Разбираме, че може да се тревожите за тази част от процедурата, така че, за да ви помогнат да преодолеете това, нашите зъболекари ще отговорят на често задавани въпроси относно зъболечението под. По този начин се надяваме да направим вашето посещение малко по-приятно, след като знаете какво да очаквате.

Зъболечение под упойка

Чувството след поставяне на упойката се определя като липса на усещане. Това се постига в стоматологията чрез поставяне на анестетично лекарство в близост до нервите на зъба, което засяга синапсите и блокира повечето усещания, включително болка. Това позволява на зъболекарите и да завършат необходимото лечение с минимална до никаква болка.

Какъв вид анестезия се използва за дентална намеса?

Може би сте чували, че хората наричат ​​местната упойка новокаин. Преди време новокаинът беше най-предпочитаната упойка, но тъй като много пациенти са алергични към продукта, днес повечето зъболекари използват местна упойка, наречена лидокаин или артикаин. Тези обезболяващи агенти са по-ефективни и много малко хора са алергични към тях.

Ако упойките ви хващат по бавно, помолете зъболекаря си да използва артикаин. Наскоро вестникът на Американската стоматологична асоциация публикува статия, която твърди, че „артикаинът произвежда анестезия по-дълбока от останалите рутинно използвани анестетици“ (най-често лидокаин) и има 54% по-голям успех за постигане на изтръпване при пациенти, които обикновено имат проблем с това.

Защо се използва игла за прилагане на дентална анестезия?

Използва се игла за точно поставяне на локалния анестетик под тъканта в близост до планираната група нерви или до зъба за максимална полза.

Важното нещо, което трябва да запомните е, че въпреки че инжекциите могат да ви причинят първоначален дискомфорт, алтернативата да не изтръпнете в устата си при зъболекаря е далеч по-лоша. Освен това, избягването на стоматологични лечения може да ви причини повече болка, отколкото самата работа по зъба.Най-добрият начин да се избегне болка в зъбите? Посещавайте редовно зъболекаря си за преглед и почистване!

Какво да очаквам, при зъболечение с упойка?

В нашия дентален център, първо разглеждаме вашата медицинска история, за да се уверим, че няма да има нежелани реакции към местната упойка. След това прилагаме локално анестетик (обикновено гел върху памучен тампон) ще бъде поставен на мястото на инжектиране за минута или две. Това ще вцепи мястото на инжектиране, което ще направи първоначалното инжектиране по-малко болезнено.

В зависимост от необходимото лечение или здравето на вашия зъб, можем да използваме множество инжекции, за да гарантираме, че всички нервни дразнители са блокирани около тази област. Макар че тези няколко допълнителни щрихи може да изглеждат досадни, всичко се прави с най-добрия ви интерес (комфорт) на ум.

Защо сърцето ми се ускорява, когато получа инжекция? Алергичен ли съм към упойката?

Повечето местни анестетици се смесват с адреналин или епинефрин. Тези вещества карат упойката да продължи по-дълго и ви помага да се предпазите от болка. Въпреки това, това също може да накара сърцето ви да препуска.

Това обикновено се предотвратява, като не се инжектира упойката в кръвоносен съд. Но дори и с внимателен зъболекар, все пак понякога може да се случи. Ако това се случи с вас, бъдете сигурни, че ефекта ще трае кратко. Ако имате сърдечни проблеми, вашият зъболекар може да използва местна упойка, която не съдържа епинефрин. Анестетик, който не носи епинефрин, може да изисква многократни инжекции, тъй като не трае много дълго.

Какво е усещането при изтръпване на зъбите?

Усещането за изтръпване на устата често се описва като частично или пълно изтръпване. В зависимост от зоната на лечение, може да почувствате и изтръпване на езика, брадичката, бузите, носа и точно под окото.

Колко дълго трае местната дентална упойка?

Продължителността на времето за износване на местната упойка ще варира в зависимост от вида, който е бил използван. Най-общо казано, лекуваният ви зъб ще изтръпне за 1-2 часа, а устните и езикът ви ще изтръпнат за 3-5 часа от момента на инжектиране.

Изтръпването изчезва, тъй като притока на кръв го отвежда от мястото на инжектиране, за да се разгради или метаболизира. С разрешението на вашия зъболекар можете да намалите изтръпващите ефекти по-бързо, като се разхождате или сте активни.

Имате още въпроси? Свържете се с нас!

Нашите зъболекари от Дентален Център Д-р Гайс се надяват този пост да ви помогне да си отговорите на вашите въпроси относно зъболечението под упойка. И по-важното е, че се надяваме, че това ще ви позволи да преодолеете страха си, като знаете какво да очаквате. Ако сме пропуснали въпрос, свържете се с нас и ние ще направим всичко възможно да отговорим на него.

Не забравяйте да последвате нашата Facebook страница за още новини и полезни съвети.