Извличане на стволови клетки

графика на зъб

Извличане на
стволови клетки

Дентален Център „Д-р Гайс“ днес дава втори шанс на родителите, които не са съхранили стволови клетки при раждането на своето дете. В случай че този момент е пропуснат, съществува нов източник за извличане на стволови клетки от млечни зъби, когато те се сменят между 5 и 13 годишна възраст, а вече и от постоянни зъби.

В коя част на млечното зъбче се намират стволовите клетки?

В пулпата на млечното зъбче при натрупването на дентина, се образува херметически затворено и стерилно пространство, в което се съдържат множество стволови клетки. Пулпата на зъба се формира още в ембрионалния етап на развитието на организма и поради тази причина клетките са млади и са носители на оригиналното ДНК. Доказано, е че пулпата на едно зъбче съдържа от 1000 до 100 00 броя стволови клетки, които могат да се изолират, да се размножават чрез клетъчни култури, и да бъдат имплантирани в зона на поражения, като дават началото на нова тъкан.

Какви са индикациите, на които следва да отговаря постоянен зъб за целите на извличане и съхранение на мезенхимни стволови клетки?

Често задавани въпроси

Каква е процедурата по извличане на стволови клетки?

Тя е планирана, бърза и безболезнена. При млечни зъби се извършва на възраст между 5 и 13 години, чрез изваждането на млечно зъбче от обучен зъболекар, при стерилни условия. За тази процедура са подходящи фронталните зъбки с лека степен на разклащане и максимално запазен корен. Изваденото зъбче се поставя в специална среда и възможно най-бързо се транспортира до лаборатория на БИОХЕЛЕНИКА. За постоянните зъби няма ограничение във възрастта. Единственото условие е зъбът та отговаря на горепосочените изисквания. Изолираните стволови клетки се съхраняват за период от 20 години, в условията на течен азот при – 196 ˚ С, при което те запазват своята жизненост, могат да бъдат размножени и използвани за бъдещо лечение.

Какво е приложението на извлечените стволови клетки?

Стволовите клетки от млечен или постоянен зъб се определят като мезенхимни, които имат способността да се диференцират в тъканно образуващи клетки (сърдечно-мускулни, бъбречни, чернодробни, мускулна тъкан, сухожилия, хрущялна тъкан, дори имат способността да формират дентин). Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

Запази час за онлайн консултация

Естетичната стоматология е сферата, в която специалистите от дентален център Dr. Gais постигат най-впечатляващи резултати, създавайки съвършени и здрави усмивки на своите пациенти.

Може да разгледате и другите ни дентални услуги като Естетична дентална медицина​ и Орална Хирургия, които клиниката предлага също.

Доверете се на високия професионализъм и иновативните методи и технологии, които предлагаме!