Детска стоматология

графика на зъб

Детска стоматология

Децата изискват специално внимание при прегледа и лечението. Ние се грижим за развитието на детските зъби и венци и предотвратяваме ранното развитие на кариеси и ортодонтски деформации.

Временните зъби са тези, които пробиват първи. Те участват не само в дъвкателния процес, но и осигуряват развитието и нарастването на челюстите. Временните зъби са по-слабо минерализирани и кариесът се развива по-бързо и по-дълбоко. Това ни дава по-малко време за реакция, за да успеем да овладеем процеса на по-ранен етап. Често родителите решават, че не е нужно да лекуват временните зъби на децата си, тъй като те се сменят, но това е грешно. Ако кариесът се задълбочи се получават различни усложнения – пултип, периодонтит, гангрена. Тези проблеми водят до нарушено хранене, болка, лош дъх, а също и до по-ранна отпадане на вр. зъби от функция, нарушаване на правилния растеж на челюстите и нарушен пробив на постоянните зъби. 

Редовните профилактични прегледи предотвратяват ранната поява на кариеси и отстраняване на вече получени усложнения или ортодонтскипроблеми.

Първият преглед на детето трябва да се осъществи около времето на пробив на първия временен зъб – около 6м. възраст. Тогава се установява колко зъби са пробили и какво е състоянието им, обучение на родителите за орална хигиена и създаване на хранителни навици.

До 2,5г. възраст трябва да са пробили всички временните зъби. След тази възраст профилактичните прегледи трябва да бъдат на всеки 6 месеца.

Ако кариесът се задълбочи, лечението става по-сложно, по-дълго и не винаги децата го възприемат лесно. Често се страхуват и се демотивират.

За да се избегнат усложненията при всеки преглед на определена възраст се наблюдават точно определени критерии. На 3г. възраст децата трябва да имат вече всички временни зъби. Следи се за оралната хигиена, вредните навици, които в последствие стават причина за ортодонтски дефекти.

На 6 годишна възраст пробиват първите постоянни зъби и много често родителите не разбират, че детето има вече постоянни зъби при профилактични прегледи на 6 годишна възраст е наложително постоянните зъби да се силанизират, за да се намали риска от кариес.  Зъбните силанти представляват специални течливи смоли, които могат да се втвърдяват под действието на синя светлина и наподобяват фотополимерните пломби. Те се нанасят по дъвкателната повърхност на зъбите, където се намират така наречените фисури и ямки, които се разполагат дълбоко в емайла на зъба, което ги прави трудно достъпни за почистване от хранителни остатъци и бактерии.

Детска Стоматология

Детска Стоматология

Най-често обект на силанизиране са долните и горните шести зъби, както и седмите зъби. Много често горните резци пробиват с дълбоки ямки, разположени палатинално – от към небцето. По преценка на стоматолога предкътниците също могат да бъдат силанизирани. При прегледа той прави оценка на фисурите, количеството на наличната зъбна плака, следи кариозността на временните и постоянните зъби. Така той определя необходимостта от силанизиране.

Зъбните силанти с времето се изтриват като те могат да издържат върху дъвкателната повърхност от 3 до 5 години. Това лесно може да се установи от детето или родителя, тъй като цветът на силанта е създаден така, че да контрастира добре със зъбните структури. Така лесно може да се забележи износването му и да се разбере кога има нужда от повторно нанасяне. Препоръчително е детето да се води на профилактични прегледи на 6 месеца или веднъж годишно, за да може стоматологът да проследява състоянието на силантите.

Съвременните силанти се характеризират с изключително високо отделяне на флуор, осигуряващ една целенасочена защита, от която се нуждаят застрашените зъби. Такъв силант, който е в контакт със зъба спомага за реминерализирането на фисурите, правейки ги по-устойчиви на зъбен кариес.

Научни изследвания потвърждават, че когато силанизирането се извърши скоро след пробива на постоянните кътници и силантът е поставен правилно, тогава се наблюдава 100 % ефективност в предпазването на зъбните повърхности от кариес.

Запази час за онлайн консултация

Естетичната стоматология е сферата, в която специалистите от дентален център Dr. Gais постигат най-впечатляващи резултати, създавайки съвършени и здрави усмивки на своите пациенти.

Може да разгледате и другите ни дентални услуги като Ендодонтия и Кариесология и Извличане на стволови клетки,  които клиниката предлага също.

Доверете се на високия професионализъм и иновативните методи и технологии, които предлагаме!