Ендодонтия и Кариесология

графика на зъб

Ендодонтия и Кариесология

Ендодонтията е област от денталната медицина, която е насочена към заболяванията на зъбната пулпа(нерва на зъба) и техните усложнения(периодонтит, апикален гранулом, радикуларна киста).

Целта на ендодонтията (кореново лечение) е правилно почистване, обработване (вкл. дезинфекциране) и херметично обтуриране (запълване) на кореновите канали и възстановяване на зъба.

За постигане на тази цел ние използваме най-съвременни методи и материали- изолиране на работното поле с кофердам, ултразвукви инструменти за отваряне на орифициуми (входа на канала), машинна обработка на кореновите канали с NiTi инструментир електрометрично определяне на работна дължина с апекслокаторр прецизно обтуриране на кореновите канали с топла и инжекционна гутаперка.

За максимална прецизност и визуален контрол работим при четирикратно увеличение и допълнително осветление. Благодарение на дигитална рентгенова апаратура и направената снимка веднага след запълване имаме възможност за директен контрол на проведеното лечение.

схематичен изглед на кореново лечение

Правилното проведено ендодонтско лечение в много случаи е единствената възможност да се запази зъба в дългосрочен план и да се предотврати последващо възпаление на костта. След успешно проведено ендодонтско лечение зъбът остава функционален.

За да можете да разберете по-добре същността на ендодонтското лечение, е важно да Ви запознаем със структурата на зъба. Вътре в корена/корените на зъба се намира пулпата – тя представлява съединителна тъкан, която съдържа кръвоносни съдове и нерви. Кореновото лечение се налага, когато пулпата е инфектирана. Това може да се получи при дълбок кариес или пукнатина, дефектна коронка и др.
Когато се провежда ендодонтско лечение, инфектираната зъбна тъкан се отстранява, вътрешността на зъба внимателно се промива и дезинфекцира, а след това се обработва и запълва със специален материал (т. нар. гутаперка). След това зъбът се завършва с пломба и щифт, много често се налага да бъде поставена коронка. Трябва да имате предвид, че цялостното лечение на зъб с ендодонтски проблем може да изисква няколко посещения. Това зависи от състоянието на зъба.

Понякога, зъб, който веднъж е лекуван ендодонтски, е възможно отново да създаде проблем – да се появи болка или някакъв дискомфорт. Това може да се получи в следствие на:

  • Ако каналите не са обработени до края
  • Ако по време на обработването е допуснато нарушаване на стерилността
  • Не е открит и обработен някой допълнителен канал
  • Завършването на зъба с коронка или постоянна пломба се отложи много във времето
  • Ако е възникнал нов кариес, който да предизвика повторна инфекция
  • Фрактура, поставена дефектна коронка или пародонтално заболяване в областта създават риск от възникване на повторна инфекция

Тогава трябва да се обмисли повторно кореново лечение. Денталният лекар трябва да отвори отново зъба и да отстрани стария материал от каналите. Понякога за това са необходими няколко посещения. Зъбът се оглежда внимателно за допълнителни, неоткрити преди канали.

Когато на рентгенова снимка е открит гранулом, кореновото лечение продължава продължително време. Обикновено зъбите с грануломи изглеждат с променен цвят, по-тъмни са и издават тъп звук при почукване.

Проблемът при тези заболявания е, че те протичат относително безсимтомно. Когато започне да има болка и зъбът да се чувства по-висок и чужд, хроничната инфекция тлееща в костта под зъба се обостря т.е. екзацербира и тогава вече има явна симптоматика. Появява се тъпа болка, лигавицата може да се зачерви, в следствие задържането на кръв, може да се получи отток на съответното място от фистулата, ако има такава може да изтича гной. Понякога, когато зъбът е отворен, може да се усеща неприятна миризма.

Когато се пристъпва към лечение на зъб с гранулом, в каналите се поставя медикамент, който трябва да се подменя периодчно. При всяко посещение се проследява оздравителния процес. Когато инфекцията е повлияна и са започнали регенеративните процеси, се преминава към запълване на зъба и финалното му завършване (с коронка или само с пломба). Съществуват случаи, когато грануломът не се повлиява от такова лечение и трябва да се прибегне до хирургическа интервенция.

При нея чрез микро инвазивна операция се премахва гранулационната тъкан и част от върха на зъба. Тази интервенция се нарича апикална остеотомия. Това е консервативно хирургичен метод, при който зъба се запазва в устата на пациента. Третият, най-неблагоприятен метод е, когато се налага зъба да бъде изваден.

Запази час за онлайн консултация

Естетичната стоматология е сферата, в която специалистите от дентален център Dr. Gais постигат най-впечатляващи резултати, създавайки съвършени и здрави усмивки на своите пациенти.

Може да разгледате и другите ни дентални услуги като Извличане на стволови клетки и Естетична дентална медицина , които клиниката предлага също.

Доверете се на високия професионализъм и иновативните методи и технологии, които предлагаме!