Кога за последен път сменихте четката за зъби? Изхвърляме храни с изтекъл срок на годност, сменямевитамини и добавки и често заместваме продуктите си за красота, но що се отнася до здравето и хигиената на зъбите ни, те често не получава толкова внимание или мисли, колкото другите области от всекидневен нашия режим. Има обаче важни правила и съвети, които трябва да следвате за поддържане на оптимално здраве на зъбите.

Повечето стоматолози препоръчват смяна на четката за зъби на всеки 3 месеца. Важно е да се знае, че четките за зъби преминават през нормално износване и стават по-малко ефективни, като премахват плаката от зъбите и венците. Проучванията са установили, че около 3 месеца е, времето когато влакната се разграждат и губятефективност.

Друго съображение, за което обикновено не мислим (и вероятно не обичаме да мислим) е, че микробите могат да се скрият и да се натрупват във влакната на четките за зъби. За това е важно да смените четката си за зъби след като сте били с настинка или вирус, иначе рискувате възможна реинфекция.

Гъбички и бактерии също могат да се развият във влакната, ако не се полагат правилни грижи. След употреба не забравяйте да изплакнете и изсушите добре четката за зъби, като я съхранявате непокрита в изправено положение и я държите далеч от други използвани четки за зъби. Когато пътувате, не забравяйте да покриете главата на четката си за зъби, за да я защитите и да намалите разпространението на микроби.

Ако не можете да си спомните точно колко време е било, обърнете специално внимание на състоянието, в което е главата на четката ви за зъби – дали влакната са износени, издути или изтъркани, или особено ако видите промени в цвета, което е знак на плесен.

Какво се случва, ако не сменям достатъчно често четката си за зъби?

Ако знанието, че бактериите и гъбичките се натрупват върху четката ви за броени часове, не е достатъчна причина да замествате четката си за зъби по-често, има и редица други рискове и нежелани проблеми, свързани с незаместването на четката ви за зъби. Един риск включва увреждане на венците, тъй като старите четки за зъби стават неефективни в премахването на плаката от зъбите, което води до гингивит. Оставен без лечение, гингивит води до инфекция, която може да доведе до падане на зъбите.

Един още по-неприятен ефект е, че можете да се разболеете от прекалено използвани четки за зъби тъй като в четката може да порастне плесен, или евентуално най-малко привлекателната възможност, можете да погълнете нежелани частици, ако четката се съхраняват близо до тоалетна.

Не знам за вас, но аз ще отида да сменя четката си за зъби точно сега и ще планирам дълбоко почистване призъболекаря си.

Какво да имате предвид при пазаруване на стоматологични продукти

Посъветвайте се със своя зъболекар по време на следващия преглед или почистване на зъбите за препоръки за това какво трябва да купувате въз основа на вашите индивидуални нужди, конкретното ви здравословно състояние и т.н. Някои често срещани предложения сред денталните специалисти са да се търсят четки за зъби с меки влакна, тъй като твърдите влакна увреждат зъбите и венците, да се избере размер на главата на четка за зъби, който докосва един или два зъба наведнъж, да се използва паста за зъби, съдържаща флуорид. Същоизползвайте вода за уста за допълнителна борба с плаката и гингивита и не забравяйте конците!

Помислете за инвестиране в електрическа четка за зъби, тъй като е доказано, че те подобряват здравето на устната кухина отвъд това, което може да направи ръчната четка за зъби, като премахва плаката, намалява гингивита и премахва оцветяването на зъбите. Доказано е също така, че електрическите четки минимизират количеството плака върху зъбите на хора с пародонтоза.

Направете проучване за това кои продукти отговарят най-добре на вашите нужди и не забравяйте да попитате вашия зъболекар за препоръки.

Имате нужда от зъболекар? Ще се радваме да те видим. Поискайте среща с някой от нашите специалисти тук. Също не забравяй да последваш Facebook страницата ни за още полезни съвети.