Кога за последен път сменихте четката си за зъби? Изхвърляме храни с изтекъл срок на годност, сменяме витамини и добавки и често заместваме продуктите си за красота, но що се отнася до здравето и хигиената на зъбите ни, те често не получава същото внимание. Има обаче важни правила и съвети, които трябва да следвате, за да поддържате оптималното здраве на своите зъби.

На колко време се сменя четката за зъби

Повечето стоматолози препоръчват смяна на четката за зъби на всеки 3 месеца. Важно е да се знае, че четките за зъби преминават през нормално износване и стават по-малко ефективни в премахването на плаката от зъбите и венците. Проучвания са установили, че за около 3 месеца влакната на косъмчетата на четката за зъби се разграждат и губят ефективност.

Кога е време да сменим главата на електронната четка за зъби

Общоприетото правило е, че накрайникът на електронната четка за зъби се сменя на всеки 2 месеца. По-честата смяна от тази на обикновената четка за зъби се налага поради факта, че косъмчетата на електронната са по-къси и се износват по-бързо. Ако забележите, че влакната на четката се разтварят настрани и видимо губят първоначалната си форма, то е време за нова.

Какво се случва, ако не сменяме достатъчно често четката си за зъби

Какво се случва, ако не сменяме достатъчно често четката си за зъби

Съображение, за което обикновено не мислим (и вероятно не обичаме да мислим), е, че микробите могат да се натрупват във влакната на четките за зъби. Затова е важно да смените четката си за зъби, след като сте били с настинка или вирус, иначе рискувате възможна реинфекция.

Гъбички и бактерии също могат да се развият във влакната, ако не се полагат правилни грижи за тях. След употреба не забравяйте да изплакнете и изсушите добре четката за зъби, като я съхранявате непокрита в изправено положение и я държите далеч от други използвани четки за зъби. Когато пътувате, не забравяйте да покриете главата на четката си за зъби, за да я защитите и да намалите разпространението на микроби.

Ако четката за зъби не се сменя редовно, се появява риск от увреждане на венците, тъй като старите четки за зъби стават неефективни в премахването на плаката от зъбите, която е отговорна за появата на гингивит. Оставен без лечение, гингивитът води до инфекция, която може да причини падане на зъбите.

Един още по-неприятен ефект от нередовната смяна на четката за зъби е, че прекалено дълго използваните четки за зъби могат да ви разболеят. В четката е възможно да се зароди плесен, която е крайно нездравословна за човешкия организъм.

Какво да имате предвид при пазаруване на четка за зъби

Посъветвайте се със своя стоматолог за препоръки относно каква четка за зъби трябва да закупите въз основа на индивидуалните ви нужди и конкретното здравословно състояние на вашите зъби.

Често денталните специалисти препоръчват да се използват четки за зъби с меки влакна, тъй като твърдите косъмчета увреждат зъбите и венците. Друга препоръка е да се избира четка за зъби с по-малък размер на главата – тя трябва да успява да обхване един или два зъба наведнъж.

Какво се случва, ако не сменяме достатъчно често четката си за зъби

Що се отнася до пастата за зъби, то съветът на зъболекарите е да се използва паста за зъби, съдържаща флуорид – това гарантира по-добро почистване и поддържане на зъбите. За допълнителна борба с плаката и гингивита не забравяйте и употребата на вода за уста и почистващи конци.

Помислете за инвестиране в електрическа четка за зъби, тъй като е доказано, че те подобряват здравето на устната кухина отвъд това, което може да направи ръчната четка за зъби. Електрическата четка за зъби премахва плаката, облекчава гингивита и намалява оцветяването на зъбите. Доказано е също така, че електрическите четки минимизират количеството плака върху зъбите на хора с пародонтоза.

Имате нужда от зъболекар? Ще се радваме да сме ви полезни. Запазете час за среща с някой от нашите специалисти тук. Не забравяйте и да последвате Facebook страницата ни и да четете нашия блог за още полезни съвети.