Дентална имплантология

Дентална имплантология - Услуги - Dr-Gais

Какво представляват имплантите?

Зъбните импланти са най-доброто решение, а в някои случаи и единственото, за възстановяване на различни дефекти в зъбните редици, заместват липсващите зъби, включително техните корени. Те се имплантират в костта на мястото на липсващите зъби.

Имплантите имат безспорно предимство при възстановяване на липсващи зъби пред всички останали начини.

В дългосрочен план те са естетични, функционални и удобни. Основното предимство е, че не се засягат други зъби (при поставянето на мост или на снемаеми протези неминуемо се засягат съседните зъби).

Когато след загуба на един или няколко зъба, се постави мост или протеза, в засегната област, с времето се наблюдава загуба на кост. Когато обаче се постави имплант, такъв процес не се установява.

Ниските цени на денталните импланти са в следствие на евтините материали за тяхната изработка.

Некачествените материали крият големи рискове за Вашето здраве и водят до усложнения. Нашата цел е да предоставим лечение, което да предоставя оптимално добро съотношение между цена и качество.

Наш приоритет е преди всичко здравето на пациента и дълготрайния резултат от професионалната интервенция.

Зъбните импланти са подходящи, когато:

Тъй като имплантологичното лечение се реализира в една или повече процедури, необходимо е да бъдете наясно с последователността:

 • Комплексен стоматологичен преглед. Може да се наложи да се направят рентгенови снимки и да се вземат отпечатъци за имплантологичен анализ
 • Следва изготвяне на план за лечение, съобразен с Вашето състояние. Преценява се броя, вида и размера на имплантите; обсъжда се дали е необходима допълнителна хирургична манипулация (костна аугментация, синуслифт и др.), планира се и бъдещото протезиране. Преди пристъпване към хирургичните манипулации е препоръчително да се санира устната кухина
 • По време на планирането за нас е важна информацията, свързана с Вашето общо състояние и някои от Вашите навици. Задължително е да ни предупредите за заболявания, от които страдате и всички лекарства, които приемате; за наличие на алергии; за прекарани инфекциозни заболявания
 • За контрол на болката при поставянето на имплант анестезията може да бъде: локална или чрез седация, ако има показания за това
 • Екипът ни ще ви инструктира подробно за това какво се очаква да бъде Вашето поведение преди и след хирургичните манипулации, така че да се намали риска от усложнения и неприятните усещания

След поставянето на импланта трябва да мине определено време (между 3 до 8 месеца взависимост дали е правена доплълнителна хирургична манипулация или не).

След този период на интегриране на импланта към костта се пристъпва към разкриването му и оформянето на венеца. Върху импланта се поставя т.нар. абатмънт – титаниева или циркониева надстройка, върху която в последствие ще се постави постоянната коронка.

Непосредстено при разкриването или известно време след това се изработва временна коронка, която помага за оформянето на венеца.

Минимум 4 седмици след разкриването на импланта може да се пристъпи към взимане на отпечатъци за изработване на постоянната коронка.
Честа практика е коронките върху импланта да се циментират с временен цимент.

Трябва да се грижите добре за импланта. Поддържането на добра орална хигиена, ползването на специални конци за зъби, редовно професионално почистване и провеждането на профилактични прегледи са задължителни.

От значение има качеството и количеството на костта в областта, където ще се постави имплант.

Силата при дъвкателните движения е много голяма и се оказва сериозно напрежение върху костта. Ако тя не е достатъчно и не е здрава след време ще загубите импланта, а в някои случаи е невъзможно изобщо да бъде поставен. За това Вашия лекар трябва да прецени дали ще се наложи да бъде направена допълнителна хирургична процедура – т.нар.костна аугментация. Това е термин, който включва различни хирургични интервенции, при които се добавя допълнително кост, за да се осигури достатъчен обем, необходим за поставяне на имплант. Може да се използва както собствена кост, така и заместващ костта материал.

Костната аугментация може да бъде:

 • Едноетапна – когато се извършва едновременно с поставяне на импланта (при по-малки костни дефекти);
 • Двуетапна – първо се увеличава обема на челюстната кост и на втори етап (след 6-8 месеца) се извършва имплантирането.

Съществува вертикална и хоризонтална костна аугментация. Чрез вертикалната се цели увеличаване на костта във височина, а чрез хоризонталната – в широчина.

СИНУСЛИФТ

Много често синуслифтът предшества поставянето на импланти в областта на задните зъби на горната челюст. Когато тези зъби по някаква причина бъдат извадени, костта там много бързо се стопява. 

В следствие максиларният синус се увеличава, стремейки се да запълни създаденото пространство. 

Понякога корените на разположените назад зъби се намират в синуса и когато те бъдат извадени се оказва, че не е възможно да се поставят импланти, тъй като няма кост.

В такива случаи преди да се поставят имплантите е задължително да се извърши т.нар. синуслифт.

Това е процедура, при която се увеличава костта на горната челюст в областта максиларните синуси.

Костната присадка трябва да се постави в пространството между естествената кост и лигавицата на синуса. За целта първо се повдига мембраната на пода на синуса, след което освободеното пространство се запълва с костното вещество.

PRP

Терапията с богатата на тромбоцити плазма (PRP) може да ускори растежа на костите, тъканите и зарастването на раните, като по този начин спомага за осигуряването на дългосрочен успех на поставените зъбни импланти. Тя подпомага собствените регенеративни сили на организма. При процедурата по поставяне на имплант, употребата на PRP може да даде летящ старт на растежа на костта и по този начин да осигури стабилност на импланта в рамките на две-три седмици, което съкращава времето между поставянето на импланта и постоянната коронка.

Преди процедурата от пациента се взима необходимото количество кръв в стерилна епруветка. Веднага след това кръвта се центрофугира при определени параметри за 5-8 минути. Когато центрофугирането приключи плазмата е разделена на 3 слоя:

 • бедна на тромбоцити плазма
 • червени кръвни телца (еритроцити)
 • така наречената PRP – фракция богата на тромбоцити и бели кръвни телца (левкоцити)

Използва се последната фракция, при която в малък обем плазма има осем пъти по-висока концентрация на тромбоцитите от цялостно взетата венозна кръв. Освен това се съдържат левкоцити и множество растежни фактори. Растежните фактори, които се съдържат в тромбоцитите са отговорни за:

 • тъканата регенерация и подмладяване
 • повишаване производството на колаген
 • стимулират миграцията, деленето и диференцирането на клетките и произвеждането от тях на редица субстанции и ензими
 • въздействат основно върху мезенхимните стволови клетки, за тяхното диференциране във фибробласти, които произвеждат колаген и еластин
 • растежен фактор, отделен от левкоцитите (VEGF), стимулира образуването на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) и така се подобрява микроциркулацията

PRP се използва в стоматологията в случаите, когато липсва кост. Чрез PRP се подпомага деленето на костните клетки и следователно образуването на нова кост. Когато се налага да се присади кост животинска или човешка PRP спомага за вкостяването на присадената кост и приемането и от организма. За да се засили това приемане е добре преди да се постави новата кост към нея да се добави PRP и по-точно “PRP”.

Запази час за онлайн консултация

Естетичната стоматология е сферата, в която специалистите от дентален център Dr. Gais постигат най-впечатляващи резултати, създавайки съвършени и здрави усмивки на своите пациенти.

Доверете се на високия професионализъм и иновативните методи и технологии, които предлагаме!