Естетична дентална медицина

estetichna

ЗА Естетичната
дентална медицина

Естетичната стоматология  е развита според най-съвременните и иновативни решения за постигане на холивудска усмивка, подкрепена с минимално инвазивни методи. В днешно време много хора търсят методът да подобрят начина, по който изглеждат. Това е и причината за изключително бързото развитие на естетичната дентална медицина. Тук могат да бъдат включени много различни процедури, защото желанията и нуждите на пациентите, както и разбиранията им за красотата, са различни. В денталната клиниката са внедрени и се ползват най-новите процедури, технологии и материали за естетична стоматология: Порцеланови коронки и фасети, които осигуряват блестяща и красива усмивка; Бондинг, Лазерно естетично реконтуриране и избелване на зъби. Като ние даваме гаранция на всяко едно решение, извършено от нашите специалисти по естетична стоматология. 

Проект на усмивката (wax-up)

Независимо дали ще искате Вашите зъби да бъдат по-бели, по-прави или по-дълги т.нар. smile design Ви дава контрол над целия процес и сигурност за крайния резултат – Вашата нова, блестяща и така мечтана усмивка. Щом пациентът е решил да подобри естетиката на усмивката си, е необходимо да се направи проект или т.нар. wax-up. Това е първият, подготвителен етап, служещ за анализ и едва след неговото изработване може да се постави окончателен план за създаването на усмивка, съобразена с всички правила на естетиката, биологията и физиологията.

Проектът на бъдещата усмивка се изработва съвместно с лекуващия лекар и зъботехническа лаборатория и отнема около 10-15 работни дни. Проектът служи за определяне на броя на зъбите, които трябва да бъдат включени, за нуждата от корекция на меките тъкани (т.нар. червена
естетика) и корекция на оклузията (захапката). Проектът дава точна информация за това колко от твърдата зъбна тъкан трябва да бъде изпилена, както и за изработването на временните конструкции. Проектът дава възможност на пациента да види предварително бъдещата си усмивка и по време на този подготвителен етап да коригира според своето желание формата на зъбите и други детайли на усмивката.
За да бъде направен този анализ, е необходимо да бъдат:

• взети отпечатъци от горната и долната челюст и да се регистрира захапката;
• направени рентгенови снимки;
• направени фотоснимки.

Фасети

Фасетите представляват тънки „люспи“ от керамика или композит, които се поставят по предната повърхност на зъба. Обикновено фасети се поставят при преоцветени зъби (след кореново лечение или самоумъртвени, при тетрациклиново оцветяване), счупени, с много пломби и/или с неправилна позиция. Фасетите предпазват счупените и изтъркани зъби. Керамичните фасети се изработват в лаборатория от предварително взети отпечатъци на подготвените зъби. Композитните фасети се изработват и поставят директно върху зъба. Порцелановите фасети са по-устойчиви на оцветяване във времето в сравнение с композитните.

Процедурата за изработването и поставянето на порцеланови фасети включва няколко процедури. Първата стъпка е изработването на wax-up (проект и анализ на усмивката). Следващата стъпка е отнемане на тънък слой от емайла на предната повърхност на зъба, за да се създаде пространство за фасетите и възможност за тяхното „прилепване“ към естествения зъб. Тенденцията е (когато това е възможно) да се направи минимално изпиляване и зъбите съвсем леко да се награпавят. Обикновено в същото посещение се вземат и отпечатъците. След препарацията на зъба/зъбите веднага се поставят временни фасети. Керамичните се циментират обикновено на третото посещение. Необходимо е след около седмица да запишете час за контролен преглед. По желание на пациента и в случаите, когато това е възможно, може да се направят композитни фасети. Те могат да бъдат изработени от нас или пък да се използват предварително оформени композитни фасети (такива са Componeer – нова система за директно композитно фасетиране). Когато сте избрали композитни фасети, за да получите блестяща усмивка, обикновено са необходими две посещения. В първото зъбите се подготвят и се нанася композита, като се съобразява с цвета и формата на останалите зъби. Следващото посещение е необходимо, за да се полират още веднъж композитните фасети и да се прецени дали има нужда от някакви корекции.

Bonding (Aesthetic Obturations)

Целта на денталния лекар, когато има съществуващ кариес, е да излекува зъба и да го възстанови, така че да не се забелязва къде точно е пломбата. Когато е засегнат някой от предните зъби, техниката и начинът на възстановяване са различни и са съобразени с повишените изисквания за естетика. Бондингът е процедура, при която послойно се нанася висококачествен фотополимер върху засегнатия зъб. Композитът се моделира, оформя и полира, така че да се адаптира към останалата част от зъба и към съседните зъби. Фотополимерът трябва да е висок клас, за да може да се постигне и естетичен резултат. Той трябва да съдържа различни пигменти, които могат да съвпадат както с цвета на зъба, така и да имат различна степен на прозрачност. Изключително важна характеристика е възможността да може да бъде полиран до блясък. Обикновено се използват няколко слоя от различни нюанси фотокомпозит и специални ефекти, за да се постигне точният цвят и прозрачност. При:
• кариеси на предни зъби;
• счупени предни зъби;
• за удължаване на зъбите;
• за корекция на формата;
• за корекция на режещия ръб;
• за покриване на дефекти при отдръпване на венеца;
• за да се затворят пространства между зъбите.

Избелване

Понякога Вашите идеално подредени зъби се нуждаят само от избелване. Съществуват редица митове, които могат да Ви накарат да се разколебаете. Ние сме тук, за да опровергаем повечето от тях. Когато процедурата се прави с най-добрата система на световния пазар и под контрола на специалист, резултатът е искрящо бяла усмивка. Има два основни начина на избелване в зависимост от това дали се прави в кабинета (клинично) или вкъщи (домашно). Разликата между двата вида
се състои в концентрацията на избелващия гел, който се използва, а оттам идва и разликата във времетраенето на процедурата. Желателно е преди избелването на зъбите да се направи почистване на зъбния камък и зъбната плака за по-добри резултати.