Въпроси

Страхът и безпокойството от посещението при стоматолог вече няма да Ви спират да се погрижите за своето здраве. В дентален център “Д-р Гайс” работим по одобрени световни стандарти, спазвайки изключително стриктно принципите за стерилизация и дезинфекция. Вашата безопасност за нас е основна грижа!

Имплантология

КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ПО ПОСТАВЯНЕ НА ИМПЛАНТИ И БОЛИ ЛИ?

Процедурата е безболезнена, тъй като се прави под месна упойка. Поставянето на един имплант без хирургичен подход трае 10 минути, с хирургичен протокол 20-30 минути. Протоколът на работа се определя от лекуващия лекар съобразно дефекта, анатомичните особености и др. Изчаква се обикновено 3-4 месеца, след което се протезира, тоест се поставят коронки или мостове.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СИНУСЛИФТЪТ И В КАКВИ СЛУЧАИ Е НЕОБХОДИМ?
Максиларният синус е най-голямата околоносна кухина. Синус лифтингът като понятие представлява повдигането на пода на максиларния синус при недостатъчен костен обем за поставяне на импланти. Често, особено при дългогодишна липса на зъби, челюстната кост в страничната част на горна челюст изтънява. Синуслифтът представлява оперативен метод от оралната хирургия, при който костната основа на синуса бива подсилена. Така наречената основа на синуса представлява тънка костна пластина, която разделя челюстната от устната кухина. В тази кост са разположени страничните зъби. При загуба на тези молари основата на синуса се смалява, докато стане толкова тънка, че вече няма достатъчно място за изкуствените зъбни корени, каквито са имплантите. Имплантите могат да бъдат поставени едва тогава, когато е налице достатъчен костен обем (в противен случай имплантът би навлязъл в челюстната кухина, в синуса). При повдигане основата на синуса се използва така нареченият костозаместителен материал. Той може да бъде от човешки или животински (говежди) произход. Отвореният в костта „прозорец“ се затваря с мембрана с цел безпрепятствено изграждане на кост. Мембраната е резорбируема, тоест след време се разгражда напълно в тялото.
ИМА ЛИ РИСК ОРГАНИЗМА ДА ОТХВЪРЛИ ПОСТАВЕНИТЕ ИМПЛАНТИ?
Съвременните импланти са направени от биоинертни материали, тоест такива, които не предизвикват отговор от организма. Въпреки това се наблюдава отхвърляне, което е изключително рядко и причините са от друго естество, най-честата от които е лошата хигиена на пациента.
ОПАСНИ ЛИ СА ИМПЛАНТИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО?
Те са изработени от титан, който е доказано биологично съвместими с тялото и безопасен за употреба, никога не се отхвърля от организма и никога не е било докладвано да стане причина за рак или животозастрашаващо заболяване.
КАКВА Е УСПЕВАЕМОСТТА ПРИ ИМПЛАНТИТЕ?
Процедурата е много добре изпитана и има процент на успеваемост от 90-95%. Някои импланти са били наблюдавани в продължение на повече от 30 години. Естествено, от време на време е необходима профилактика. Успеваемостта при имплантите често се смята, за по-висока в сравнение с други лечения, като например лечение на коренови канали.
ИМА ЛИ ВЪЗРАСТОВА ГРАНИЦА ЗА ПОСТАВЯНЕТО НА ИМПЛАНТИ?
Можете да бъдете твърде млади за поставянето на импланти, но възрастта сама по себе си не е бариера. Състоянието на вашето здраве е важен критерий и д-р Гайс ще определи дали сте подходящ за операция. След общото здравословно състояние, другият най-важен критерий е, дали имате достатъчно количество и качество на костта за да се поставят импланти. Нашите специалисти ще преценят дали необходимите предпоставки са налице. Противно на това, в което много хора вярват, възрастта сама по себе си не е пречка за поставянето на зъбни импланти
ЩЕ ИМА ЛИ ПЕРИОД, В КОЙТО ЩЕ ХОДЯ БЕЗ ЗЪБИ?
Всички пациенти, при всеки случаи напускат клиниката с конструкции (временни или постоянни).
КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ИМПЛАНТИТЕ ПРЕД КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ ЗАМЕСТИТЕЛИ?

Защо да заменим липсващите зъби?

 • Зъбите ни са важна част от храносмилателна система, тъй като са необходими за дъвчене на храната
 • Те играят роля в речта
 • Те също са важна част от нашия външен вид
 • Не на последно място, те предотвратяват отварянето на пространствата между зъбите, в случай, че загубим зъб.

Какви са предимства пред конвенционалните заместители?

Конвенционалните методи за заместване на липсващи зъби са мостове или протези.

Денталният мост се използва за заместване на липсващи зъби, за поддържане на формата на лицето, и за облекчаване на напрежението при захапване. Циментира се за съседните зъби, за да се постигне стабилност, която зависи от крепителните зъби, венците и костта.

Крепителните зъби подлежат на стрес и значително по-голямо натоварване , което може се окаже опасно за за здравето им. Мостове могат да се поставят само при наличието на достатъчно силни съседни зъби.

Протезите са зъби, прикрепени към пластмасова или метална плоча, което често може да бъде неудобно, тъй като трябва да се свалят и слагат всеки ден за почистване. Ако формата на венеца и костта не са подходящи протезите не могат да се закрепят неподвижно, което представлява дискомфорт на пациента.

Въпреки, че мостoвете и протезите са един задоволителен заместител, имплантите осигуряват:

 • По-добра основа, което обикновено води до по-удобни и стабилни подменени зъби
 • По-добра ефективност при дъвчене и позволява да имаме постоянни фиксирани зъби без да жертваме нашите собствени за основа
 • Няма нужда от ваденето им за почистване всеки ден
  Забавят свиването на челюстта, в което следствие на загуба на зъби
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА PRP (PLATELET-RICH PLASMA)?

Богатата на тромбоцити плазма (Platelet-rich Plasma) подобрява костния и тъканен растеж около зъбните имплантати.

PRP представлява богата на тромбоцити плазма, като терапията с нея показва голям потенциал за ускореното заздравяване на тъканите и костта след процедурата по поставяне на костни присадки, меко-тъканни присадки, както и в комбинация с поставянето на имплaнти.

Терапията с богатата на тромбоцити плазма (PRP) може да ускори растежа на костите, тъканите и зарастването на раните, като по този начин спомага за осигуряването на дългосрочен успех на поставените зъбни импланти. Тя подпомага собствените регенеративни сили на организма. При процедурата по поставяне на имплант, употребата на PRP може да даде летящ старт на растежа на костта и по този начин да осигури стабилност на импланта в рамките на две-три седмици, което съкращава времето между поставянето на импланта и постоянната коронка.

Преди процедурата от пациента се взима необходимото количество кръв в стерилна епруветка. Веднага след това кръвта се центрофугира при определени параметри за 5-8 минути. Когато центрофугирането приключи плазмата е разделена на 3 слоя:

 • Бедна на тромбоцити плазма
 • Червени кръвни телца (еритроцити)
 • Така наречената PRP – фракция богата на тромбоцити и бели кръвни телца (левкоцити)

Използва се последната фракция, при която в малък обем плазма има осем пъти по-висока концентрация на тромбоцитите от цялостно взетата венозна кръв. Освен това се съдържат левкоцити и множество растежни фактори. Растежните фактори, които се съдържат в тромбоцитите са отговорни за:

 • Тъканата регенерация и подмладяване
 • Повишаване производството на колаген
 • Стимулират миграцията, деленето и диференцирането на клетките и произвеждането от тях на редица субстанции и ензими
 • Въздействат основно върху мезенхимните стволови клетки, за тяхното диференциране във фибробласти, които произвеждат колаген и еластин
 • Растежен фактор, отделен от левкоцитите (VEGF), стимулира образуването на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) и така се подобрява микроциркулацията

PRP се използва в стоматологията в случаите, когато липсва кост. Чрез PRP се подпомага деленето на костните клетки и следователно образуването на нова кост. Когато се налага да се присади кост животинска или човешка PRP спомага за вкостяването на присадената кост и приемането и от организма. За да се засили това приемане е добре преди да се постави новата кост към нея да се добави PRP и по-точно “PRP”.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ЦИРКОНИЕВИТЕ ИМПЛАНТИ ПРЕД ТЕЗИ ОТ ТИТАН?
 • Циркониевият имплант е безспорно по-естетичен.
 • Единственият вариант за алергични пациенти.
 • Гарантирана голяма стабилност в дългосрочен план.
 • Редица хистологични изследвания категорично определят цирконият като материалът с най-висока биосъвместимост (създава се здрава връзка имплант-кост без проява на възпаление или реакция на отхвърляне на чуждото тяло от организма).
 • Цирконият притежава отлична еластичност, което означава, че е по-малко чуплив и по-трудно може да бъде деформиран.
 • Циркониевият имплант е изключително щадящ за меките тъкани.
 • Циркониевият имплант не е подходящ за дъвкателни зъби, но без съмнение е добро решение за фронтални зъби.

Естетична дентална медицина

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА WAX-UP?

Бъдещият проект или WAX-UP, се изработва в лаборатория и направата му изисква една седмица. Той представлява модел от специален твърд гипс, отлят от взетия отпечатък, върху който се изработват бъдещите зъби от восък (от англ. wax – восък) идеални по форма и размери, съобразени с всички правила на естетичната усмивка.

Wax-up моделът позволява да се предвидят много грешки, тъй като представлява отпечатък на протезното поле на пациента, върху който модел са нанесени идеалните параметри на бъдещите зъби. Този подготвителен етап е задължителен и от изключителна важност, тъй като е нужен на клинициста да определи наличните отклоненията от нормата и да направи предварителни измервания. Едва след като характеристиките и сложността на клиничния случай са ясни се поставя план на лечение.

Заедно с проекта на усмивката от лабораторията се изготвят прозрачни пластмасови шини, негатив на бъдещите зъби, които служат за ориентир при изпиляването, както и силиконов ключ от който се изработват временни зъби, на място в денталния кабинет. Wax-up моделът дава възможност и на пациента да види бъдещите зъби предварително, тъй като буквално ще държи в ръце усмивката, за която винаги е мечтал.

По желание могат да се направят корекции на етап временни зъби, след което отново се взема отпечатък с желаните промени, и в лаборатория се изготвят керамичните възстановявания.

КАКВО СА ФАСЕТИТЕ И РАЗЛИКАТА ИМ С КОРОНКИТЕ?

Фасетите се изработват от чиста керамика и се поставят на предната (вестибуларна) повърхностна предните зъби предимно. С тях могат да се коригират:

 • цвета;
 • формата;
 • малки деформации в положението на зъбите.

Керамиката, от която се изработват, най-добре имитира по механични, оптични и естетични качества зъбния емайл. Те са средство за създаване или коригиране на усмивката. Разликата с коронките от чиста керамика са в начина на изпиляване, за фасети е минимално или почти никакво, фасетите се поставят само по предната повърхност, докато коронките покриват целия зъб. Избора за фасети или коронки подбира лекуващия лекар по строги индикации.

СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ИМАМ НОВА УСМИВКА?

Керамичните конструкции се изработват за 10 работни дни след проекта на усмивката и изпиляване на зъбите. Пациентите имат възможността да напуснат клиниката с новата си усмивка веднага щом изпилим зъбите, която обаче е временна (направена от фотополимерен материал). През този период пациента може да свикне с новото положение и форма на зъбите, като на етап временни зъби, може да се нанесат корекции по негово желание.

ПРЕЗ КОЛКО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА СИ ИЗБЕЛВАМ ЗЪБИТЕ И ТОВА НЕ ВРЕДИ ЛИ НА ЕМАЙЛА?

Избелването няма никакъв отрицателен или деструктивен ефект върху зъбните тъкани. Зъбният емайл не се променя, не настъпва деминерализация и не се извличат от зъбите никакви минерални субстанции. Водородният пероксид се използва повече от 50г. в стоматологията за избелване на зъбите и досега няма установени дълготрайни негативни ефекти върху зъбите и не само това – в класацията на козметичните манипулации – избелването е най-безопасната процедура. При процеса на избелване някои хора стават по-чувствителни към студено, а други стават по-чувствителни по отношение на венците и зъбите. Симптомите обикновено продължават 1-3 дни, след като процедурата е била извършена или прекратена.

Съществува мит, че зъбите се оцветяват по-бързо след като те бъдат избелени. Няма възможност това да се случи, дори се наблюдава обратният ефект – зъбите изсветляват още до 3 дни след избелването, тъй като активната съставка има продължаващ избелващ ефект. 7-10 дни след процедурата е препоръчително да се избягва консумация на храни с кисело pH – цитрусови плодове и фрешове, ябълки, както и прекомерно количество захар, тъй като в устата тя се разгражда до органични киселини. Трябва да се избягват “цветни” храни и напитки – кафе, чай, шоколад, червено вино, кетчуп, череши и др. Препоръчително е да не се пуши. Водата за уста трябва да се смени с такава, която не съдържа хлорхексидин. Трябва да се избягва употребата на избелваща паста за зъби особено след манипулацията в кабинета. След офис-избелването е препоръчително пастата за зъби да съдържа по-голямо количество флуор.

Орална хигиена и профилактика

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИСТВА ЗЪБНИЯТ КАМЪК?

Натрупването на зъбен камък е индивидуален процес, зависи от много фактори – от генетична предразположеност до храната, която приемаме.

Образуване
Зъбният камък се образува най-често под задната повърхност на долните резци и по обърнатата към бузите страна на горните кътници.
Образуването на зъбният камък протича на два стадия:

Натрупване на налеп по шийките на зъбите, състоящ се от муцин, отпаднали клетки от лигавицата на устата, остатъци от храна и микроорганизми. Този налеп се появява там, където зъбите не участват активно в процеса на дъвчене.
Импрегнация на мекия налеп с калциевите соли съдържащи се в слюнката.

Методи за предпазване
Предпазването от зъбния камък се състои в редовна грижа за цялата устна кухина – редовно миене с четка, създаване на навик за правилно дъвчене, т.е. използването на всички зъби при сдъвкването на храната. Последното помага за естественото почистване на отлаганията по зъбите по време на хранене – хапката храна се трие в бузите, езика и зъбите. Това естествено самопочистване на зъбите и венечните повърхности се наблюдава единствено при употребата на непреработени, нерафинирани, твърди природни храни, като плодове, зеленчуци, ядки и др. Обратно, сладкишите, бонбоните, бисквитите, готвената, рафинираната и обработена храна съдействат за тяхното отслабване и заболяване.
Непочистеният зъбен камък може да предизвика възпаление на венеца, което води до парадонтоза.

Препоръчително е посещението на стоматолог на всеки 6 месеца.

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ЛОШИЯТ ДЪХ (ХАЛИТОЗА)

Лошият дъх (халитоза) може да се дължи на различни причини, но винаги води до трудности в социалните ни контакти. Доста често е причина за ниско самочувствие, неувереност, самоизолация. За никого не е тайна, че лошият дъх в устата може да развали отношенията с околните и да се превърне в сериозен проблем както за успешната работа, така и в личния живот. Повечето хора формират мнението си за другите на основата на първото впечатление и в последствие много трудно го променят.
Проблемът с лошия дъх започва от това, че човек, реагирайки на миризмите на другите, понякога не е в състояние да почувства своята собствена миризма, колкото и неприятна да е тя.

Как да проверите сами дали страдате от лош дъх?

Вариант 1

 • Взема се сухо, чисто парче плат или марля без миризма
 • Изтегля се езика с едната ръка и се изтърква с марлята за 5 секунди
 • Изчаква се 30 сек. и се помирисва – ако има неприятна миризма налице е халитоза.

Вариант 2

 • Взема се ненавосъчен конец за зъби без аромат и се прокарва между последните зъби на горната или долната челюст (2-3 междузъбни пространства са достатъчни)
 • Изчаква се 30 сек.
 • Помирисва се конеца – ако се усети миризма налице е халитоза.

Вариант 3

 • Облизва се китката на ръката и се изчаква около пет секунди през което време слюнката да засъхне и след това се помирисва ръката
 • По този начин се “дегустира” крайният продукт, който излиза от устата

На какво може да бъде симптом наличието на лош дъх?
Лошият дъх често е симптом на някое сериозно заболяване на бъбреците, белите дробове или пък диабет. Понякога е вследствие на хормонални промени; неправилен хранителен режим, прием на определени храни. Злоупотребата с алкохол също може да е причина за неприятния мирис. При тютюнопушене се наблюдава винаги лош дъх. Но в 85-90% от случаите халитозата се дължи на проблеми в устната кухина. Затова и първо трябва да се обърнете към стоматолог. Защото добрият стоматолог веднага ще установи причината за лошия дъх и ако е необходимо ще ви насочи за консултация към съответния специалист. A ако e свързан с устната кухина, ще се погрижи за отстраняването й.

Като правило дъхът от устата се съпровожда със заболявания на венците, междузъбни джобове, кариеси, налепи по зъбите и зъбен камък.Понякога причините са некачествени зъбни протези и вещества, които предизвикват сухота на лигавицата: алкохол, никотин, някои лекарства.В междузъбните джобове засядат и се натрупват остатъците храна, които предизвикват гниене, съпроводено с болка, миризма и възпаление.Самостоятелно тези „джобове“ не могат да се почистят и затова е необходимо да се обърнем към стоматолог, който да извърши необходимото лечение.

Понякога при отстраняването на зъбния камък, който представлява натрупване на патогенни бактерии, халитозата изчезва. Дезодориращите средства като дъвка и спрей за уста само замаскирват проблема, притъпявайки за кратко неприятния дъх.

Причинители на лош дъх
Най-честият “източник” на лош дъх е езика. Той е “инкубатор” на лошия дъх. Покрит е със слой анаеробни бактерии, които обикновено живеят между папилите на езика (не по повърхността му), където липсва кислород и при лоша устна хигиена, той допринася за лошия дъх. В устата живеят около 400 вида бактерии, някои от които могат да доведат до заболявания. Тук трябва да отбележим, че е невъзможно да се отстранят всички бактерии от устата, но това и не се налага. При някои хора в резултат на наследствени причини, хормонални нарушения, употреба на серни продукти се създава дисбаланс на оралната флора. Зъбен кариес, пулпит, гангрена, лошо направени коронки и мостове могат да предизвикат задържане на хранителни остатъци и под действието на микроорганизмите да се продуцират продукти миришещи лошо.

Симптоми на халитозата

 • Лош вкус и/или кисел, горчив метален вкус в устата. Дължи се на серните продукти произвеждани от анаеробните бактерии.
 • Бели или жълти “налепи” по езика. Това представлява смес от серни продукти и гъста слюнка, понякога присъстват частици от храни, кафе, чай.
 • Лоша миризма при дишане през носа. Интересното е че тази миризма идваща от края на езика и края на назалната област може да се усети от притежателят на лош дъх, но почти никога ако тя идва от устната кухина.

Профилактика
По-голямата част от профилактиката на халитозата е в ръцете на самите пациенти, защото на първо място тя е свързана с поддържането на една добра хигиена на устната кухина (пасти за зъби, конци, води за уста) и добро почистване на езика с подходящи уреди; редовно посещение при стоматолог, за да се избегнат по-сериозни проблеми и професионална хигиена на всеки 6 месеца. От важност е и спазването на определен хранителен режим и ограничаване на консумацията на кафе и продукти с високо белтъчно съдържание; контрол на употребяваните лекарства,приемане на повече течности.
100 % ефективност в предпазването на зъбните повърхности от кариес.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЗЪБНИТЕ СИЛАНТИ - РАННА ПРОФИЛАКТИКА СРЕЩУ РАЗВИТИЕТО НА ЗЪБЕН КАРИЕС

Какво представляват зъбните силанти?
Зъбните силанти представляват специални течливи смоли, които могат да се втвърдяват под действието на синя светлина и наподобяват фотополимерните пломби. Те се нанасят по дъвкателната повърхност на зъбите, където се намират така наречените фисури и ямки. Това са малки бразди и цепнатини, които се разполагат дълбоко в емайла на зъба, което ги прави трудно достъпни за почистване от хранителни остатъци и бактерии.

Причини за появата им
Въпреки използването на четка и паста за зъби, тези области остават непочистени от зъбна плака, тъй като косъмчетата на четката са по-широки и не могат да достигнат дъното на тези фисури и ямки. Това е една от причините новопробилите постоянни зъби да са изложени на висок риск от развитие на кариес. Факт е, че зъбите пробиват с непълна минерализация, като при фисурите тя завършва до две години след пробива. Точно през този период от време зъбите са много чувствителни към киселинната атака от бактериите.

Начини за предпазване
За да се намали риска от кариес се извършва така нареченото запечатване на фисурите или силанизиране. Това е една напълно безболезнена процедура, която може да се извърши от всеки един общопрактикуващ стоматолог. Целта на силанизирането е да се създаде една по-гладка повърхност, която да бъде лесно почиствана и да не позволява задържането на хранителни остатъци. Най-често обект на силанизиране са долните и горните шести зъби, както и седмите зъби. Много често горните резци пробиват с дълбоки ямки, разположени палатинално – от към небцето. По преценка на стоматолога предкътниците също могат да бъдат силанизирани. При прегледа той прави оценка на фисурите, количеството на наличната зъбна плака, следи кариозността на временните и постоянните зъби. Така той определя необходимостта от силанизиране.

Индикации за поставяне на силанти

 • Достатъчно добре пробили постоянни зъби
 • Дълбоки и тесни фисури, но да са здрави
 • При висока кариесна активност на дъвкателните повърхности
 • Постоянното съзъбие до две години след пробива на съответните зъби

В какви случай не е необходимо силанизиране?
Силанизиране не е задължително при здрави, широки и плитки фисури и ако четири години след пробива на кътниците те не са засегнати от кариес.
Запечатването на фисурите се препоръчва в периода между 6-7 година, когато пробиват шестите зъби и между 11-14 годишна възраст, когато пробиват вторите постоянни кътници.

Процедурата по силанизирането

 • Почистване на плаката от дъвкателната повърхност с четка и паста
 • Нанасяне на ецващ гел, който подготвя зъба за силанта
 • Нанасяне на силанта във фисурите и ямките
 • Полимеризиране с фотополимеризираща лампа

Тази техника много наподобява поставянето на фотополимерните пломби, но тук не се изпиляват тъкани от зъба. Ако все пак това се наложи, например при начален кариес ограничен в емайла, изпиляването се извършва много щадящо, само в рамките на фисурата и се нарича емайлопластика.

Колко време издържат силантите?
Зъбните силанти с времето се изтриват като те могат да издържат върху дъвкателната повърхност от 3 до 5 години. Това лесно може да се установи от детето или родителя, тъй като цветът на силанта е създаден така, че да контрастира добре със зъбните структури. Така лесно може да се забележи износването му и да се разбере кога има нужда от повторно нанасяне. Препоръчително е детето да се води на профилактични прегледи на 6 месеца или веднъж годишно, за да може стоматологът да проследява състоянието на силантите.

Съвременните силанти се характеризират с изключително високо отделяне на флуор, осигуряващ една целенасочена защита, от която се нуждаят застрашените зъби. Такъв силант, който е в контакт със зъба спомага за реминерализирането на фисурите, правейки ги по-устойчиви на зъбен кариес.

Научни изследвания потвърждават, че когато силанизирането се извърши скоро след пробива на постоянните кътници и силантът е поставен правилно, тогава се наблюдава 100 % ефективност в предпазването на зъбните повърхности от кариес.

ПО-ДОБРИ ЛИ СА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ЧЕТКИ ЗА ЗЪБИ ОТ ОБИКНОВЕННИТЕ?

Според изследване от Sheffield University, въртящите се четки намаляват плаката с 11% и също така могат да намалят значително гингивита за около четири седмици. Колкото повече ги ползвате, толкова по-добри стават резултатите.

Голямото предимство на електрическите четки е, че те вършат голяма част от работата вместо вас. Много от тях са проектирани така, че да почистват не само на предната повърхност на зъбите, но и междузъбните пространства, някои имат и таймери, за да знаете точно колко време отделяте да четкате зъбите си (препоръчително поне 2 минути).

Четките с кръгли глави и странични трептения са особено ефективни, защото те „прегръщат“ зъба, ако се уверите, че главата на четката минава по повече от едната страна на зъбите ви.

Електрическите четки трябва да се използват правилно. Най-честата грешка е да се използват, както нормални четки за зъби. Вместо това, просто трябва да поставите главата на четката срещу всеки отделен зъб, а трептенията и пулсациите ще свършат останалото.

КАК ДА ЗАПАЗИМ ПО-ДЪЛГО ЕФЕКТА ОТ ИЗБЕЛВАНЕТО?
 • Избягвайте цветни напитки и храни 10 дни след процедурата (Кафе, чай, кола, шоколад, вино, кетчуп, червено цвекло, моркови и др.)
 • Ако приемате кафе, то да е с мляко и да се приема със сламка
 • Да не се пуши
 • При болка или чувствителност не приемайте много студени или много топли храни и напитки, цитрусови плодове
 • Водата за уста трябва да се смени с такава, която не съдържа хлорхексидин
 • Не използвайте избелваща паста за зъби след манипулацията в кабинета
 • Пастата за зъби трябва да съдържа флуор

Ортодонтия

ДО КОЛКО ГОДИШНА ВЪЗРАСТ МОГА ДА СЛОЖА БРЕКЕТИ И КОГА Е ТВЪРДЕ КЪСНО?

До каква възраст е възможно човек да коригира подредбата на зъбите си? Никога не е прекалено късно за лечение с брекети. Въпреки това в по-ранна възраст (до 18 години) поради растежа на челюстните кости лечението протича по-бързо. При възрастните костите не растат повече и поради това може да отнеме повече време за подреждане на зъбите. Но като цяло едно лечение с брекети, независимо от възрастта,протича от 18 до 24 месеца, в зависимост от случая. Важно за лечението при възрастни е наличието на пародонтит и кървене от венците. Преди поставяне на брекетите трябва да се постигне добро пародонтално здраве.

Трябва ли да се промени начинът на хранене?
При лечение с брекети пациентът трябва да знае следното:

 • всички твърди храни се нарязват на парчета преди консумация
 • ябълки, моркови, препечени филии, шоколад, череши, маслини, праскови, кайсии се консумират след премахване на костилките
 • не се дъвчат дъвки
 • желателно е да се избягва консумирането на големи ядки (лешници, бадеми), семки и пуканки

Лесно ли се поддържа хигиена?
Не. Самите брекети създават дискомфорт, който обаче е преодолим. В началото трябва да се свикне с новия релеф на зъбите. Ако брекетите са външни, дразнят устните, ако са вътрешни дразнят езика. Има и специално изработени четки за брекети. Миенето на зъбите трябва да става след всяко хранене по 3 минути с хоризонтални движения. Четката трябва да се сменя всеки месец. Препоръчително е използването на антисептични разтвори за уста. Брекетите, сами по себе си, не са причина за появяване на заболявания между зъбите и венците. Ако се поддържа перфектна устна хигиена, няма да се наблюдават никакви възпалителни процеси или кариеси. Има и четки за междузъбни пространства, които са удачни и помагат за поддържане на устната хигиена.

Задължителна ли е ретенция на зъбите след края на лечението с брекети?
След постигането на желания резултат, брекетите се свалят и е наложително да се изработят ретенционни апарати за задържане на постигнатото положение, които да възпрепятстват връщането на зъбите обратно. Такива могат да бъдат лингвалните пластинки, силиконовите шини и др.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ ОРТОДОНТСКОТО ЛЕЧЕНИЕ?

Ортодонтското лечение времево е различно в зависимост от деформацията на пациента. Времето, начина на лечение и всички други въпроси, които вълнуват пациентите се конкретизират след ортодонтския анализ, които се прави на базата на модели, фото и рентгенови снимки.

Извличане на стволови клетки

В КОЯ ЧАСТ НА МЛЕЧНОТО ЗЪБЧЕ СЕ НАМИРАТ СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ?

В пулпата на млечното зъбче при натрупването на дентина, се образува херметически затворено и стерилно пространство, в което се съдържат множество стволови клетки. Пулпата на зъба се формира още в ембрионалния етап на развитието на организма и поради тази причина клетките са млади и са носители на оригиналното ДНК. Доказано, е че пулпата на едно зъбче съдържа от 1000 до 100 00 броя стволови клетки, които могат да се изолират, да се размножават чрез клетъчни култури, и да бъдат имплантирани в зона на поражения, като дават началото на нова тъкан.

КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ПО ИЗВЛИЧАНЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ?

Тя е планирана, бърза и безболезнена. При млечни зъби се извършва на възраст между 5 и 13 години, чрез изваждането на млечно зъбче от обучен зъболекар, при стерилни условия. За тази процедура са подходящи фронталните зъбки с лека степен на разклащане и максимално запазен корен. Изваденото зъбче се поставя в специална среда и възможно най-бързо се транспортира до лаборатория на БИОХЕЛЕНИКА. За постоянните зъби няма ограничение във възрастта. Единственото условие е зъбът та отговаря на горепосочените изисквания. Изолираните стволови клетки се съхраняват за период от 20 години, в условията на течен азот при – 196˚С, при което те запазват своята жизненост, могат да бъдат размножени и използвани за бъдещо лечение.

Други

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ПРИ УВЕЛИЧЕНА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ЗЪБИТЕ СЛЕД ИЗБЕЛВАНЕ?
През последните години избелването на зъби е изключително популярна процедура. Много рядко след избелването може да се наблюдава чувствителност на зъбите. Обикновено това е състояние, което отшумява за 1-2 дни. Ако Вашите зъби станат чувствителни, съществуват няколко неща, които можете да предприемете, за да намалите неприятното усещане и да се радвате на красивата си усмивка без да изпитвате болка. Лазерно избелване на зъби импланти фасети брекети луксозна дентална клиника център имплантология Какво ви е нужно?
 • Облекчаваща паста за зъби, гел или вода за изплакване
 • Мека четка за зъби
 • Лечение с флуорид
Инструкции
 • Посъветвайте се с вашия стоматолог за начините, по които можете да намалите чувствителността на зъбите след избелването им.
 • В общите случаи се препоръчва употребата на професионална паста, намаляваща чувствителността, която може да се приложи директно върху зъбите в рамките на едно посещение.
 • Опитайте някой от многобройните варианти – гел, вода за изплакване или паста за зъби. Тези продукти използват леки анестетици, за да притъпят чувствителността на зъбния емайл след употребата на продукти за избелване на зъбите. Много марки паста за зъби предлагат формули, предназначени за лечение на чувствителни зъби.
 • Използвайте мека четка за зъби (soft) след избелване.
 • Избягвайте използването на твърде гореща или твърде студена вода, тъй като това лесно може да предизвика болка.
 • Използвайте продукти със съдържанието на флуорид, които могат да подсилят външния слой на емайла и да намалят болката. Уверете се, че пастата за зъби или вода за уста, които използвате в момента, съдържат флуорид за допълнителна защита.
Съвети и предупреждения
 • Винаги обсъждайте увеличената чувствителност на зъбите с вашия стоматолог, преди да продължите с домашно лечение с медикаментозна паста, гел или вода за изплакване.
 • Увеличената чувствителност може да е причинена от друг стоматологичен проблем, който не е свързан с избелването на зъбите, като отдръпване на венците или кариес.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БРУКСИЗМЪТ (СКЪРЦАНЕ СЪС ЗЪБИ)

Бруксизмът е термин, с който се означава несъзнателното стискане със зъби, което може да се провокира както през деня, така и през нощта докато спим. Бруксизмът се счита за един от вредните навици, от който страдат едновременно възрастни и деца.

Какви са симптомите при бруксизъм?
Обикновено пациентите с бруксизъм се оплакват от чести главоболия, болки във врата, раменете, понякога и в лицевите мускули. Сутрин след събуждане чувстват скованост в дъвкателните мускули, трудно отваряне на устата, пукане в долночелюстната става, изтръпване на зъбите.

Какви могат да бъдат причините за бруксизъм?
Направени са много изследвания в тази област и до сега причините за бруксизма не са напълно изяснени. Едно нещо изглежда сигурно: не съществува една единствена причина за появата на бруксизма и няма едно единствено решение за неговото ефективно намаляване дори отстраняване. Най-често коментирани причини за това явление са:

 • Емоционален стрес (загуба на близък човек), страх, психично напрежение преди изпит или в работната среда, когато трябва да бъде изпълнена поставена задача в определен срок, при спортисти преди състезание
 • Нарушения в захапката – наличието на предварителен контакт между зъбите при неправилно изработени пломби, коронки и мостове, когато не е възстановена естествената анатомия на зъбите или поради неправилно подредени зъби. Наличието на неправилни контакти между горните и долните зъби генерира повишена активност на мускулите, които притискат долната челюст към горната

Видове бруксизъм

 • Статичен бруксизъм – при него се наблюдава стискане на зъбите в статично положение на долната челюст
 • Плъзгащ (ексцентричен) бруксизъм – стискане и триене на долните зъби спрямо горните. Това се съпровожда от неприятен скърцащ звук
 • Остър бруксизъм – появява се периодично при стресови състояния
 • Хроничен бруксизъм – възниква през деня или най-често през нощта по време на сън

Какви са последствията от бруксизъм?
Ако бруксизмът не се контролира с течение на времето той води до изтриване на дъвкателната (оклузална) повърхност на зъбите, възможно е те да станат подвижни и в последствие това са доведе до тяхната загуба. Нелечението на бруксизма предизвиква структурни изменения в долночелюстната става, които причиняват пукане при отваряне и болки в нея. Изтриването на зъбите ги прави по-чувствителни от една страна а от друга довежда до понижаване на захапката и нарушение в оклузо-мускулното равновесие.

Как да разберем дали страдаме от бруксизъм?
Често пациентите с бруксизъм не осъзнават вредния си навик. За него те разбират от роднини, приятели или колеги, които чуват смущаващия скърцащ звук. Особено трудно човек разбира за нощното си скърцане, когато живее без партньор.

На пазара съществува еднократен тест за бруксизъм, така наречения BiteStrip. Това приспособление отчита наличието на дневно или нощно стискане със зъби и индикира неговата честота. Поставя се чрез залепване върху бузата непосредствено вечер преди лягане и трябва да остане залепен за минимум 5 часа. На сутринта той дава като резултат на екрана числа от 0 до 3 като това във възходящ ред определя степента на бруксизъм:

0 – няма индикации за бруксизъм
1 – леко изразен бруксизъм
2 – умерено изразен
3 – силно изразен

Този тест може да се използва и за оценка терапията на бруксизъм.

Бруксизъм при деца
По време на пробива на временните зъби децата много често скърцат и създават притеснение у родителите. Причината може да бъде от психично напрежение, безпокойство, болка в ушите или зъбите или „лоша“ захапка (когато зъбите не са подредени добре). Възможно е детето да има просто по-емоционален характер. Има доказателства, че присъствието на стомашно-чревни паразити предизвиква скърцане със зъби или пък може би децата свиква с чувството да имат зъби в устата си. В повечето случаи скърцането не е повод за притеснение, защото децата имат достатъчно съпротивителни сили срещу силите на стрес породени от бруксизма. С течение на времето навика се преодолява и сам изчезва.

Лечение
Оптималните лечебни резултати зависят от поставянето на правилна диагноза, която включва стрес профила на пациента и прецизен анализ на захапката, що се отнася до позицията на състоянието на долночелюстната става. За намаляване изтриването на зъбите се изработват индивидуални силиконови шини след предварително взет отпечатък от двете челюсти. Пациентът носи шината нощно време, като целта е чрез повишаване височината на захапката да се промени мускулния тонус, така че зъбите да не поемат излишно натоварване.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ АФТИТЕ?

Какво представляват афтите?
Афтите са малки язвички – от 1 мм до 2 см, които се появяват по вътрешната страна на бузите и устните, по венците и езика. Установено е, че от тях по-често страдат жените.

Каква е причината за появата им?
Появяват се в резултат на възпаление или инфекция-гъбична, вирусно-бактериална, травма при прехапване, от лоша зъбна протеза, дразнене от развален зъб, груба четка за зъби, лоша хигиена на устата, стрес и преумора, вирусна инфекция, алергия към храни, употреба на замърсени храни, неизмити плодове и зеленчуци, недостиг в организма на витамин С, желязо, витамини от група В, отслабнала имунна система.
Понякога могат да са симптом на някое много сериозно заболяване – СПИН, тумори, левкемия, след провеждане на химиотерапия, сифилис, болест на Бехчет и т.н.

Какви са симптомите?
В началото наподобяват миниатюрни червеникави кратерчета с бледожълт ръб. По-късно дъното им се покрива с жълтеникав налеп. За разлика от херпеса не образуват мехурче. В най-добрия случай афтите протичат без общи оплаквания. Твърде често обаче, те допълнително се инфектират от бактерии и гъбички, което води до прояви на висока температура, уголемяване на подчелюстните лимфни възли,кървене. В някои случай се наблюдава кървене. Болката е специфична и доста неприятна. Афтата „щипе” при консумация на някои храни или напитки – твърди храни (поради механично дразнене) и на такива с повишена киселинност (химично дразнене) – плодове, зеленчуци, кисело мляко, супи и ястия с оцет или доматен сок и др.

Колко време отнема изчезването на афтите?
Появяват се внезапно и след 3-4 до 20 дни също така внезапно отшумяват.

Заразни ли са афтите?
Въпреки че както стоматологията, така и медицината са толкова развити, специалистите все още водят спорове дали афтите са заразни или не.

Методи за предпазване
Не трябва да се допуска афтите да станат хронични рецидивиращи, защото те се лекуват трудно и продължително. Трябва да се проведе консултация със стоматолог, който да постави диагнозата и ако е необходимо да се назначат изследвания. Те се налагат с оглед преценката за наличие на бактериална инфекция (стандартна периферна кръвна картина) и при съмнение за заболяване протичащо с имунен дефицит (левкограма-изброяване на белите кръвни клетки по видове), Васерман-изследване за сифилис и др.

Лечение
Когато имате афта не пийте кафе, не пушете, не дъвчете дъвка, не използвайте продукти за свеж дъх. Минете на меки и течни храни без дразнещи подправки. Когато се лекувате от афти, намалете до минимум месото и рибата – животинските белтъчини “подкиселяват” организма, нарушават алкално-киселинното равновесие и забавят лечението. Когато причините са силна преумора и стрес, вземете мерки за неутрализирането им – излезте на разходка или се отдайте на хобито си.
При лечение на афти се прилагат препарати за мазане, които имат директен обезболяващ, противовъзпалителен и антисептичен ефект. Когато има бактериална инфекция се прилагат и антибиотици; при висока температура – антипиретици; при значително кървене – калций, рутаскорбин и др. Приема се и допълнително витамин С.