Д-р Гайс говори за различните видове протезиране върху импланти в предаването „Здравето отблизо“ по БНТ.

Д-р Гайс Бадер – БНТ – Протезиране върху импланти 

Ако имате импланти и сте се питали дали в случай, че се наложи, върху тях биха могли да се поставят протези, отговорът е да. В следващия разговор с доктор Гайс Бадер ще засегнем точно тази тема. Той говори подробно по БНТ за самата процедура, както и в кои случаи поставянето на протези върху зъбни импланти може да бъде извършено. Чуйте полезна информация от самия него.

Отваряме една тема, за която досега не сме говорили – протези върху импланти. Това е нещо напълно ново.

От практиката съм забелязал, че доста пациенти с тотални протези страдат функционално и естетически. Затова решихме да обсъдим тази тема. Нека зрителите и пациентите да знаят, че има начини това да се поправи.

Съществуват различни възможности. 

Има начини, с които можем да стабилизираме тоталната протеза, така че пациентите да се чувстват добре и да се хранят добре.

А защо се получава този постоянен дискомфорт? Като че ли има промяна в цялостната визия на лицето, след като бъде поставена протеза, която може да се маха.

С времето костта атрофира, особено когато не се натоварва по естествения начин, и затова се появяват релефни проблеми по самите челюсти. Също така, подвижните протези допринасят за ускоряване на атрофията на костта и оттам имаме тези проблеми и промени.

В началото на предаването обявихме темата ни днес – новости в зъбната пластична хирургия.  На мен обаче много ми се иска да обсъдим протезирането върху импланти, нещо наистина ново. Иска ми се да започнем отначало. Все пак да кажем какви са предимствата, може би и недостатъците, на класическия метод на протезиране.

По рано, когато се правеха тотални протези, ние разчитахме на релеф на костта на самата челюст. Колкото е по-висока или колкото повече тя е вертикално разположена, толкова е по-стабилна. В това отношение горната челюст има предимство с това, че има небце, което е неподвижно и по принцип горните протези са по стабилни, отколкото долу в присъствието на езика. Той е много силен мускул. Играе голяма роля в стабилността на долната протеза, защото при говор, той се движи и я размества. Всеки, който има протези, знае, че няколко пъти се вземат отпечатъци. Това се прави, за да може да постигнем точния релеф на челюстта, за да направим протезата много прецизно. Тя лежи върху венеца и колкото по изразена е костта, толкова по-стабилна е самата протеза.  

Но като че ли често се говореше за проблеми. 

Да, те не са стабилни, защото обикновено стигаш до там, когато нямаш зъби, когато костта вече е атрофирала. Да, самата протеза – подвижната, допринася за повече атрофия на костта и оттам започва челюстта или костта да намалява вертикалната посока.

И това се явява най-големият проблем.

Все едно да сложите тетрадка на масата. Тези две повърхности няма как да осигурят стабилност. Това е същото като при пациент, който е доста време без зъби или с протеза. След като вече имплантите станаха ежедневна практика, виждаме, че почти всички имплантни системи предлагат за тези пациенти системи за фиксиране на самата протеза.

Това, което видяхме във видеото.

Да, това е протеза, която се крепи. Има няколко начина, няколко техники, но почти всичките разчитат на две основни неща – или на магнитно стабилизиране, като по-рано при този вариант фиксирането не беше много стабилно. Сега вече се осъществява по-добре – протезата се стабилизира чрез кликване, като мъжката и  женската част  влизат между имплантите и протезата.

Освен, че са много по-стабилни, разбира се, от класическите протези, другите предимства какви са? Тук костта запазва ли се?

Протезите могат да бъдат редуцирани. Особено на горната челюст, когато се поставят импланти, вече в зависимост от броя им, може протезата да мине само по билото на челюстта, а не да отива към небцето. От това пациентите се чувстват много добре, защото могат да усетят с рецепторите си топло, студено, кисело и сладко. Принципно с  протезата това усещане намалява. 

 И точно този изкуствен елемент, който внася дискомфорт в устата, изчезва.

Колкото по-голяма част от лигавицата покрива протезата, толкова повече пречи на рецепторите да усещат някои неща.

 Казвате, че това се прилага при пациенти, които вече имат импланти.

Да, протези върху импланти. Трябва да има импланти.

Защо се прави само 4 или 3, или 5 импланта? Обикновено пациентите, които нямат достатъчна кост в задната част на горната челюст поради синусите, а в долната челюст заради близостта на канала, в който минава нерва и кръвоносните съдове в задната част на челюстта, няма достатъчно височина за импланти и затова се поставят във фронталната част.

А в такъв случай, въпросът е всеки един пациент ли може да се възползва от една такава технология?

Почти всеки може, да. Както ви казах, има различни системи, така че зависи от пациента. Но обикновено във фронталната част, от кучешки до кучешки зъб, винаги остават достатъчно кости, за да може да бъдат поставени поне четири импланта.

А има ли някакъв момент, в който да речем, поставянето на импланта може да внесе дискомфорт, да бъде изхвърлен от организма?

Имплантът винаги може да бъде изхвърлен поради няколко причини, но се прави втори опит. Изхвърлянето може да е породено от грешка в техниката или неспазване на препоръките от страната на пациента. 

Не можем да поставяме импланти при хора с тежки общи заболявания или в случай, че вече костта съвсем я няма, но това са редки случаи. А и винаги може да се прилага костна хирургия, присаждане на кост. Така че вече има техники, които ни позволяват процентът на пациентите, на които не можем да поставяме импланти, да се намали много.

 А за какъв период от време става поставянето?

Самото поставяне се извършва в една процедура, както в момента се вижда, ето това са 4 импланта от един вид във фронталната част…

Това сега е нещо различно…

Да, с локатори и върху тях лежи протезата. Има такъв тип протези, които се фиксират постоянно със завинтваща система. Ето това е друг вид, който може да се нарече и хибриден мост, т.е. между протеза и мост. Защото, както се вижда, има и в конструкцията имитиращи венец елементи. 

Точно така. А поддръжката на такъв тип протеза по-специфична ли е?

Когато е фиксирана протезата, поддръжката става от самия зъболекар. На три или четири месеца пациентът трябва да посещава зъболекаря, за да може той да поддържа хигиената. Когато е сменяема, когато са маха и се слага, т.е. чрез кликване…

Чрез магнитни…

Да, чрез магнити, локатори или други техники. Вкъщи пациентът е хубаво да я почиства и да спи с нея.

А има ли някакъв срок на годност? Има ли живот тази протеза? 

Няма нищо на света, което е с безкраен живот. Но, ако не се счупи или загуби, не би трябвало да възникне някакъв проблем.

А това сега е съвсем различен начин на поставяне…

Да, това е траверса, друг вид. Аз съм избрал няколко вида различни начина на поставяне.

Техниката, по която се закрепя самата протеза, вие ли я избирате? По какъв начин определяте това?

Всеки случай е специфичен.

От какво зависи?

Зависи от това колко кост имаме. Зависи какъв тип протеза ще се поставя, меките тъкани са много важни, захапката на пациента също е важна. За всеки случай решаваме в зависимост от даденостите, които имаме.

Тук виждаме цялостна протеза, а може ли само частично да бъде направена пак по тази методика?

Върху импланти може да бъде частична протеза, но това също е спорно – протеза, мост или хибриден мост. Когато имаме липса на розовата част или венеца, може да бъде мост или частична протеза. Но ще има розова част в него, както видяхме преди малко и това се води тип фиксирана протеза или хибриден мост. Когато се поставя без да се добавя розова част, се води за мост, защото е фиксирано.

Какво трябва да се направи преди слагането на тази протеза? Идва пациент, оглежда се какво е състоянието. Най-важното, което гледате и установявате, какво е?

Разбира се, прави се обстоен преглед, преценява се какъв тип кост има, колко кост има и се преценява колко импланта и къде ще бъдат разположени. След което се избира начинът на конструкцията и как ще бъдат фиксирани.

Цветът може ли да се определи по желание на пациента?

Разбира се. Цветът не е от значение. Цветът е най-малкият проблем. Създаването на стабилността, особено на долната протеза – това е най-важното.

Имал ли сте случай на отхвърляне на имплантите при пациенти, на които са поставени?

Разбира се, че има, но те са много малък процент. Това не е голям проблем, защото като се отхвърли единият имплант, винаги може да се направи повторно следващ. 

А какъв е материалът, от който е направен самият имплант?

Титанов. Има и циркониев, но масово е титанов.

Приема се добре от организма като цяло?

Той е благородна сплав и не би трябвало да създава проблеми.

Много благодаря за този разговор. Аз съм сигурна, че сме били полезни на много наши зрители