Почистване на зъби, извършено от зъболекар или друг вид орален специалист е процедура която отнема от 30 до 60 минути. Тя е важна за поддържането на венците и зъбите чисти. Поради страх и фобии обаче, много хора може да се страхуват да си направят почистване или дори изобщо да избягват процеса, което може да има вредни ефекти върху зъбите. Наличието на пълно разбиране какво да очаквате при почистване на зъби в зъболекарския кабинет може да помогне на пациентите да преживеят процедурата без стрес.

1.Преглед

Повечето почиствания на зъби се извършват от зъболекар. Преди да започне действителният процес на почистване, те започват с физически преглед на цялата ви уста.

Зъболекарят използва малко огледало, за да провери около зъбите и венците за признаци на гингивит (възпалени венци) или други потенциални проблеми.

2. Премахване на плака и зъбен камък

С малкото огледало, което да ги насочва, зъболекарят използва скалер, за да се отърве от плаката и зъбния камък около линията на венците ви, както и между зъбите ви. Ще чуете остъргване, но това е нормално. Колкото повече зъбен камък има в устата ви, толкова повече време ще трябва, за да се остърже определено място.

Четката и конецът за зъби спират натрупването на плака и втвърдяването и в зъбен камък. Ако имате зъбен камък ще можете да го премахнете само в зъболекарския си кабинет и ако това е най-малко любимата ви част от процеса на почистване на зъбите, урокът е да почиствате с конци по-често.

3. Почистване на паста за зъби

След като зъбите ви са напълно почистени от зъбен камък, зъболекарят ги мие с мощна електрическа четка, която обикновено издава шум като от шлайф. Макар да звучи страшно, това е чудесен начин да почистите дълбоко и да премахнете зъбния камък, останал от скалера.

В професионалното почистване се използва и паста за зъби, която мирише и има вкус на обикновена паста за зъби, въпреки че често можете да избирате и между вкусове. Пастата обикновенно има пясъчна консистенция, която нежно търка зъбите ви. Ако се извърши от професионалист, това полиране на зъбите се счита за безопасно и може да се прави два пъти годишно. Никога не ползвайте такава паста у дома обаче, защото ще износите емайла си.

4. Експертни конци

Независимо дали почиствате с конци редовно вкъщи или не, нищо не може да надмине експертната сесия за почистване с конец. Вашият стоматолог може да влезе дълбоко между зъбите ви и да открие всички потенциални проблемни места, където може да кървите от венците.

Това може да изглежда безсмислено, ако използвате конец за зъби у дома, но с професионален конец за зъби, зъболекарят  ви също премахват остатъците от плака или пастата за зъби от предишната стъпка.

5. Изплакване

След това изплаквате устата си, за да се отървете от всякакви парченца. Вашият стоматолог обикновено ви дава вода за изплакване, която съдържа течен флуорид.

6. Прилагане на лечение с флуор

Последната стъпка от процеса на почистване е флуоридна обработка. Това лечение се използва като защитно средство за вашите зъби, за да помогне в борбата с кариесите в продължение на няколко месеца.

Докато почистването на зъби може да се чувства като инвазивно и неудобно за пациентите, често срещаните проблеми със зъбите като заболявания на венците или кариес могат да бъдат много по-болезнени и да изискват още повече стоматологична работа в дългосрочен план. Редовното миене на зъбите и почистването с конец може да помогне за предотвратяване на натрупването на големи количества плака и зъбен камък върху зъбите. Обаче извършването на професионално почистване два пъти годишно е от съществено значение за пълното премахване на натрупванията. Ако сте готови за почистване на вашите зъби, може да се свържете с нас тук.

Не забравяйте да последвате нашата Facebook страница за още полезни съвети!