Защо имаме мъдреци? Учените вярват, че мъдреците ни са еволюционен отговор на яденето на сурово месо, зеленчуци и корени. Тези трети набор от зъби растат при някои хора на възраст между 17 и 21 години или годините на мъдростта. Те не винаги са функционални и могат да пренаселят устата или да създават проблеми в бъдещето.

Поради тази причина препоръчваме на нашите пациенти да направят оценка на мъдреците още от момента когато те пораснат, тъй като с напредването на възрастта костите в устата стават по-твърди, което ги прави трудни за отстраняване. Някои зъболекари дори решават да премахнат мъдреците, за да предотвратят бъдещи проблеми, дори ако пациентът не изпитва дискомфорт и често срещаните проблеми с тези зъби.

Често срещани причини за отстраняване на мъдрец:

Ретинирани мъдреци

В някои случаи мъдреците нямат достатъчно място да излязат от венеца и да се развият нормално. Това води до редица проблеми като:

  • Подути, чувствителни или кървящи венци;
  • Болка в челюстта;
  • Подуване или скованост в челюстта;
  • Лош дъх;
  • Затруднено отваряне на устата.

Неправилен растеж

В някои случаи, когато мъдреците растат, те заемат твърде много място в устата. Тези зъби не могат да бъдат изправени с брекети и когато устата стане пренаселена, няма процедура, която да може да реши проблема. Единствената възможност е да бъдат премахнати.

Преди да пораснат мъдреците, в устата обикновено има 28 зъба. След като всички мъдреци пораснат, в устата може да има 32 зъба. Понякога е възможно да няма достатъчно място в устата ви и новопоникналите мъдреци да притиснат другите ве зъби, което може да доведе до болка и дискомфорт.

Премахването на мъдреците се препоръчва за предотвратяване или премахване на често срещани симптоми, които включват още:

Болка и дразнене

Когато растат, мъдреците могат да причинят болка. Ако изпитвате болка или дискомфорт, непременно се свържете с вашия зъболекар за преглед и рентгенова снимка. Те могат да определят дали в действителност мъдреците или други фактори причиняват болката. Вашият зъболекар ще реши дали екстракцията е най-доброто решение или можете да запазите мъдреца си. С течение на времето болката може да се коригира и няма да е необходимо премахване на зъба.

Затруднено хранене

Ако изпитвате болка по време на хранене и имате растящ или вече пораснал мъдрец, трябва да се консултирате с ъс зъболекар. Храната може да се забие между венците и върховете на зъбите, което може да причини много проблеми, ако не можете да стигнете до задната част на устата и да почистите достатъчно добре, докато четкате. Консултирането със зъболекар в този случай е важен за  да решите проблема.

Зъбите не са прави

Ако мъдреците ви растат на криво, те могат да накарат другите зъби да се разместят. Те дори могат да увредят останалите зъби. Екстракцията може да предотврати увреждането и последващите проблеми и разходи свързани с лечението. Съществуват множество теории защо мъдреците са склонни да израстват криво или настрани, като най-популярната причина е, че челюстите ни не са достатъчно големи за да побират 3-ти молар, който след това се сблъсква с останалите, което го кара да расте настрани. Трябва също така да помислите за премахване на мъдреците преди ортодонтско лечение, за да се даде възможност за по-голямо пространство за размествания.

Синусови проблеми

Мъдреците могат да причинят и различни проблеми със синусите. Тези проблеми възникват, когато зъбите растат в горната челюст. Когато зъбите растат и корените се развиват, може да бъде оказан натискат върху синусите, което да доведе до дискомфорт. Въпреки, че този проблем не се случва често, мъдреците понякога могат да доведат до болка в синусите, натиск, главоболие и други проблеми.

Възпалени венци

Никненето на мъдреци може да доведе до възпаление на венците след задържане на малки частици храна и бактерии в тях. Тъканите около зъбите могат да станат твърди и възпалени, което затруднява почистването. Това се нарича перикоронит и може да се появи и около мъдреците, които все още са под венците.

Как се отстранява мъдрец?

Процедурата по екстракция на мъдрец се извършва от зъболекар или орален хирург. Пациентите обикновено имат местна или обща упойка.  В зависимост от това колко зъби ще бъдат премахнати и тежестта на случая, процедурата може да отнеме от един до няколко часа.

Ако имате операция, може да се наложи да избягвате разредители на кръвта като аспирин преди операцията. Ще има и последваща грижа с лекарства за болка.

Ако вие или член на вашето семейство се нуждае от преглед и консултация свързана с отстраняването на мъдрец, заповядайте в Дентален Център Д-р Гайс, където ще намерите най-добрите дългогодишни специалисти в областта на денталната медицина. Може да запазите своя час тук.

Не забравяйте да посетите нашата Facebook страница за още новини и съвети!