Защо имаме мъдреци? Учените вярват, че мъдреците ни са еволюционен отговор на яденето на сурово месо, зеленчуци и корени. Този трети набор от зъби при повечето хора започват да растат на възраст между 17 и 21 години. Те не винаги са функционални и може да създадат проблеми в бъдеще.

Поради тази причина препоръчваме на нашите пациенти да направят оценка на мъдреците още от момента, когато те започнат да растат. Някои зъболекари предпочитат да премахнат мъдреците още в зародиш, за да предотвратят бъдещи проблеми, дори ако пациентът не изпитва дискомфорт. Добре е да имате предвид, че с напредването на възрастта костите в устата стават по-твърди, което прави мъдреците трудни за отстраняване.

Често срещани причини за отстраняване на мъдрец

Ретинирани мъдреци

В някои случаи мъдреците не разполагат с достатъчно място, за да излязат от венеца и да се развият нормално. Това води до редица проблеми като:

  • Подути, чувствителни или кървящи венци;
  • Болка в челюстта;
  • Подуване или скованост в челюстта;
  • Лош дъх;
  • Затруднено отваряне на устата.

Неправилен растеж

В някои случаи при растежа си мъдреците започват да заемат твърде много пространство в устната кухина. Тези зъби не могат да бъдат изправени с брекети и когато устата стане пренаселена, няма процедура, която да е в състояние реши проблема. Единствената възможност е да бъдат премахнати.

Преди да израстат мъдреците, в устата обикновено има 28 зъба, а след тяхната поява – 32 зъба.Понякога е възможно да няма достатъчно място в устата и новопоникналите мъдреци да притиснат другите зъби, което почти задължително води до болка и дискомфорт.

Болка и дразнене

Когато растат, мъдреците често причиняват болка. Ако изпитвате болка или дискомфорт, непременно се свържете с вашия зъболекар за преглед и рентгенова снимка. Той може да определи дали в действителност мъдреците или други фактори причиняват болката.

Вашият зъболекар ще прецени дали екстракцията е най-доброто решение, или можете да запазите мъдреца си. С течение на времето болката би могла да се овладее и да не се стигне до вадене на зъб.

Затруднено хранене

Ако изпитвате болка по време на хранене и имате растящ или вече пораснал мъдрец, трябва да се консултирате със зъболекар. Храната може да се забие между венците и основата на зъбите. Това обикновено причинява проблеми, тъй като е трудно да стигнете до задната част на устата и да почистите достатъчно добре с четка за зъби. За да решите проблема, консултирането със зъболекар е наложително.

Зъбите не са прави

Ако мъдреците ви растат на криво, те може да накарат другите зъби да се разместят или дори да ги увредят. Екстракцията би предотвратила подобно увреждане и появата на последващи проблеми и разходи, свързани с лечението.

Съществуват множество теории защо мъдреците са склонни да израстват криво или настрани, като най-популярната сред тях е, че челюстите ни не са достатъчно големи, за да поберат 3-ти молар. Трябва също така да помислите за премахване на мъдреците преди ортодонтско лечение, за да се даде възможност за по-голямо пространство за размествания.

Синусови проблеми

Мъдреците могат да причинят и различни проблеми със синусите, особено когато израстват от горната челюст. Когато зъбите растат и корените се развиват, може да бъде оказан натискат върху синусите, което да доведе до дискомфорт. Въпреки, че този проблем не се случва често, мъдреците понякога могат да доведат до болка в синусите, натиск и главоболие.

Възпалени венци

Никненето на мъдреци може да доведе до възпаление на венците след задържане на малки частици храна и бактерии в тях. Тъканите около зъбите е възможно да се втвърдят и възпалят, което затруднява почистването. Това се нарича перикоронит и може да се появи и около мъдреците, които все още са под венците.

Как се отстранява мъдрец?

Процедурата по екстракция на мъдрец се извършва от зъболекар или орален хирург. Пациентите обикновено имат местна или обща упойка. В зависимост от това колко зъби ще бъдат премахнати и тежестта на случая, процедурата може да отнеме от един до няколко часа.

Ако ви е насрочена операция, вероятно преди нея ще се наложи да избягвате разредители на кръвта като аспирин. Пригответе се и за последваща грижа с болкоуспокояващи медикаменти.

Ако вие или член на вашето семейство се нуждае от преглед и консултация, свързана с отстраняването на мъдрец, заповядайте в Дентален Център Д-р Гайс, където ще намерите най-добрите дългогодишни специалисти в областта на денталната медицина. Може да запазите своя час тук.