Повечето хора се надяват никога да не им се налага да загубят зъб. В интерес на истината, дори тези, които са много старателни в грижата за зъбите и венците си, в крайна сметка могат да се сблъскат с този проблем. За щастие стоматологичната индустрия винаги е разполагала с възможности за заместване на липсващи зъби.

Имплантите, които се поставят при липсващ зъб, са се променили значително през годините. Съвременните стоматологични кабинети предлагат все по-добри начини за заместване на зъби. Днес имаме и различни опции, които се прилагат в зависимост от нуждите на клиента. В тази статия ще разгледаме кои са най-честните причини за загуба на зъб, както и кои са най-популярните зъбни импланти.

Чести причини за загуба на зъб?

Някои от най-честите причини за изваждане на зъб са кариес, заболявания на венците, травми на зъбите, зъбни екстракции, износване и дори генетични нарушения. Генетиката е отговорна за това да няма предпоставки за поникване на определени зъби. Когато шест или по-малко постоянни зъби не се развият, това е известно като хиподонтия. Когато повече от шест постоянни зъба не успеят да се развият, това е известно като олигодонтия.

Липсващите зъби могат да повлияят отрицателно на много области от живота ви. Това е така, защото зъбите играят главна роля в правилното дъвчене, произношението на думите, ясната комуникация, увереността, първите впечатления, възможностите за работа и здравето на устната кухина.

Качествената дентална стоматологична помощ е задължителна, за да се предпазите от кариеси и загубата на зъби. Посещавайте вашия зъболекар на всеки шест месеца, за да запазите усмивката си здрава и красива. Ако все още нямате стоматолог, на който може да се доверите, запознайте се с екипа на Дентален Център Д-р Гайс. Тук ще намерите някой от най-добрите специалисти в страната.

Какви са най-популярните методи за лечение при загуба на зъб?

Зъбни импланти

Зъбните импланти са един от най-често срещаните методи за лечение, тъй като едновременно изглеждат и се усещат като истински зъби. Ако се грижите за тях, зъбните импланти могат да издържат цял ​​живот.

Трябва да знаете, че процесът по поставяне на зъбния имплант може да бъде дълъг. Процесът започва със смяната на корена на зъба ви с метални винтове, които ще се използват като котва за присадения зъб, който ще бъде поставен отгоре. След като винтовете са поставени на място, ще трябва да оставите импланта да заздравее за няколко месеца, като през това време имплантантът се слива стабилно с челюстната ви кост. След като имплантът заздравее напълно, зъбната коронка ще бъде закрепена отгоре.

Мост с опора на имплант

Мостът, поддържан от имплант, е идеалното решение за множество подред липсващи зъби. Процесът на подмяна на всеки зъб със зъбен имплант може да бъде много продължителен и често ненужен. С мост, поддържан от имплант, само зъбите в двата края са закрепени на място с импланти. Зъбите в средата на двата края се държат на място, без да се завинтват.

Мост с опора на зъб

Мост с опора на зъб използва вашите съществуващи зъби, за да поддържа поставянето на мост. Коронка се поставя върху зъбите, които са до липсващите, и се циментират на място. Процедурата приключва за няколко посещения.

Подвижни частични протези

Подвижните частични протези са сравнително по-проста и евтина опция за заместване на липсващи зъби. В сравнение с цялостните протези за всички зъби, подвижни частични протези се препоръчват за лица с няколко липсващи зъба.

Има много отлични възможности за лечение, независимо дали зъбът е загубен поради нараняване, заболяване на венците или кариес. Всяка една от опциите, които ви представихме днес, има своите плюсове и минуси, затова е важно да се консултирате с опитен стоматолог.

Нашите стоматолози могат да ви помогнат да изберете подходящия вариант за лечение въз основа на вашите специфични нужди и бюджет! В Дентален Център Д-р Гайс се ангажираме да помагаме на вас и вашето семейство да поддържате отлично здраве и красива усмивка за цял живот.