Никой не се събужда, искайки дупка в усмивката си. Всъщност повечето хора се надяват, че никога няма да им се наложи да го изпитат. Дори тези, които са много старателни в грижата за зъбите и венците си, в крайна сметка могат да загубят зъб, но за щастие стоматологичната индустрия винаги е разполагала с възможност за заместване на липсващи зъби.

Имплантите, които се поставят при липсващ зъб са се променили значително през годините. Съвременнитестоматологични кабинети предлагат далеч по-добри начини за заместване на зъби от дървените протези,които са се използвали в миналото. Днес имаме и различни опции, които се прилагат в зависимост от нуждите на клиента. В тази статия ще разгледаме кои са най популярните зъбни импланти и какви са най-честните причини за загуба на зъб.

Чести причини за загуба на зъб?

Някои от най-честите причини за липсващите зъби са кариесът, заболявания на венците, травми на зъбите, зъбни екстракции, износване и дори генетика. Генетичните нарушения могат да попречат на постоянните ви зъби да влязат. Когато шест или по-малко постоянни зъби не се развият, това е известно като хиподонтия. Когато повече от шест постоянни зъба не успеят да се развият, това е известно като олигодонтия.

Липсващите зъби могат да повлияят отрицателно на много области от живота ви. Това е така, защото зъбите ви играят главна роля в правилното дъвчене, произношението на думите, ясната комуникация, увереността, първите впечатления, възможностите за работа и здравето на устната кухина.

Качествената дентална стоматологична помощ е задължителна, за да се предпазите от кариеси и загубата на зъби. Посещавайте вашия зъболекар на всеки шест месеца, за да може да запазите усмивката си здрава и красива. Ако все още нямате стоматолог на който може да се доверите, разгледайте екипа в Дентален Център Д-р Гайс. Тук ще намерите някой от най-добрите специалисти в страната.

Какви са най-популярните методи за лечение при загуба на зъб?

Зъбни импланти

Зъбните импланти са един от най-често срещаните методи за лечение на липсващи зъби, защото имплантаедновременно изглежда и се чувства като истински зъб. Зъбните импланти осигуряват постоянно решение, ако трябва да замените един или няколко зъба. Ако се грижите за тях, зъбните импланти могат да издържат цял ​​живот. Трябва да знаете, че процесът на поставяне на зъбния имплант може да бъде малко дълъг.

Процесът започва със смяната на корена на зъба ви с метални винтове, които ще се използват като котва за присадения зъб, който ще бъде поставен отгоре. След като винтовете са поставени на място, ще трябва да оставите импланта да заздравее за няколко месеца, като през това време имплантантът се слива стабилно с челюстната ви кост. След като имплантът заздравее напълно, зъбната коронка ще бъде закрепена отгоре

Мост с опора на имплант

Мостът, поддържан от имплант, е идеалното решение за множество липсващи зъби подред. Процесът на подмяна на всеки зъб със зъбен имплант може да бъде много продължителен и ненужен. С мост, поддържан от имплант, само зъбите в двата края са закрепени на място с импланти. Зъбите в средата на двата края се държат на място, без да се завинтват.

Мост с опора на зъб

Мост с опора на зъб използва вашите съществуващи зъби, за да поддържа поставянето на мост, вместо да поставя два импланта в зъбите ви. Коронка се поставя върху зъбите, които са до липсващите и се циментират на място. Процедурата приключва за няколко посещения.

Подвижни частични протези

Подвижните частични протези са сравнително по-проста и евтина опция за заместване на липсващи зъби, подобно на зъбните импланти. В сравнение с цялостните протези за всичките ви зъби, подвижни частични протези се препоръчват за лица с няколко липсващи зъба.

Има много отлични възможности при загуба на зъб, независимо дали зъбът е загубен поради нараняване, заболяване на венците или кариес. Всяка една от опциите, които ви представихме днес има своите плюсове и минуси, затова е важно да се консултирате с опитен стоматолог за да изберете най-добрата опция за вас. Нашите стоматолози могат да ви помогат да прецените въз основа на вашите специфични нужди и бюджет! В Дентален Център Д-р Гайс се ангажираме да помагаме на вас и вашето семейство да поддържате отлично здраве и красива усмивка за цял живот. Ако искате да научите още интересни съвети и новини свързани с денталната медицина, последвайте Facebook страницата ни тук.