Взирали ли сте се в цветните кутии с пасти за зъби на рафта в магазина, чудейки се коя е най-добрата за вас? Когато търсите паста за зъби, ще откриете, че производителите изразяват различни твърдения относно защитата на твърдите зъбни тъкани, почистването на плаката, чувствителността, премахване на зъбен камък, избелване или освежаване на дъха. За да изберете най-подходящата паста за вас и вашето семейство, днес ще ви споделим няколко съвета. Важно е да спазвате добра орална хигиена, затова пастата за зъби следва да бъде качествена и подходящата, спрямо вашето състояние и лични предпочитания.

Един от най-важните фактори за добра защита, е да намерете паста за зъби с поне 1000 – 1500 ppm (части на милион) флуорид, останалото е въпрос на лични предпочитания. Всичко се свежда до това, колко добре пастата ще почиства зъбите ви и колко свежи ще се чувствате след измиване. Разбира се, конкретни марки пасти за зъби твърдят, че предлагат различни предимства, а това понякога може да бъде объркващо и да не успеете лесно да подберете правилната паста.

Действа ли наистина избелващата паста за зъби?

Избелващата паста за зъби действа, въпреки че повечето пасти нямат достатъчно избелващи съставки, за да покажат забележими резултати в краткосрочен план. Освен това, това те могат да причинят чувствителност при продължителна употреба, затова ви съветваме да се консултирате със специалист, относно този вид паста, както и да не се доверявате на случайни марки, произвеждащи пасти за зъби.

Може ли пастата за чувствителни зъби без рецепта да работи като паста за зъби с рецепта?

Ако имате чувствителни зъби, разполагате с няколко възможности. Има безрецептурни пасти за чувствителни зъби, които са по-достъпни или можете да платите малко повече за паста с рецепта, която вашият зъболекар да ви предпише. Доказано е, че пастите за чувствителни зъби без рецепта работят много добре и се препоръчват. В случай, че не постигнете желания резултат, попитайте вашия зъболекар да ви предпише паста за зъби с рецепта.

Може ли пастата за зъби всъщност да възстанови емайла на зъбите?

Много известни марки по рафтовете твърдят, че пастата им за зъби може да възстанови емайла ви. Истината е, че е възможно, но това зависи от състоянието на зъбите ви. Ако пастата за зъби е флуорирана, тя ще спомогне за възстановяването на емайла, ако той е слабо увреден. В случай, че емайлът е значително изтънен, това не би било възможно.

Трябва ли да опитам паста за зъби с алое вера?

Някои марки рекламират, че пастата за зъби, която предлагат, съдържа алое вера. Възможно е да се замислите дали това има някакво значение, и дали е полезно за здравето на вашата уста.. Има много малко твърдения, които доказват, че екстрактът от алое вера помага за намаляването или борбата с плаката и гингивита по-добре от традиционната паста за зъби. Освен това при някои от тези марки липсва флуор, който е съществен компонент в пастата за зъби. А на въпроса дали да опитате или не, отговора зависи от вашите лични предпочитания.

Паста за зъби с въглен – Да или Не?

Пастата за зъби с въглен е сравнително нова тенденция на пазара, която набира популярност превземайки рафтовете на магазините и интернет сайтовете. Препоръчително е да избягвате продукти съдържащи въглен. Той е абразивен и няма почти никакви доказателства, които да предполагат, че има полза от използването му. Въгленът може да увреди емайловия слой на вашите зъби и да доведе до повишена дългосрочна чувствителност.

Най-общо казано…

Използването на качествена паста за зъби е съществена част от ежедневната ви рутинна грижа за зъбите. Пастите, геловете и пудрите, подобряват силата и функциите на четкане и почистване на вашата четка за зъби. Уверете се, че пастата, която използвате съдържа флуорид. Той ефективно премахва плаката и бактериалния филм, който се образува върху венците и зъбите ви след хранене.

Ако ви трябва помощ в избирането на подходяща паста за зъби или искате да проверите състоянието на вашите зъби, може да се свържете с нас тук. Не забравяйте и да ни последвате във Facebook за още новини и полезни съвети.