Ако поне веднъж в живота си сте се замисляли за промяна в цвета на зъбите си, за да се доближите максимално до идеалната усмивка от големия екран, сигурно имате притеснения дали това е подходящо за вас.

Д-р Гайс Бадер разказва подробно за процедурата в предаването „Преди обед“, където можете да чуете полезна информация и ще разберете кога избелването на зъбите може да се прилага и защо това е процес, който е най-добре да се извършва от стоматолог.

Кои са основните неща, които правят усмивката ни красива, какви са ползите от избелването на зъбите и това предполага ли някакви вреди?

Белотата на зъбите е важен критерий в хубавата усмивка. Но както знаем, вече има термин “холивудска усмивка” и задължителното условие тя да е бяла. Когато избелването се прави под контрола на стоматолога и когато се спазват всички изисквания и критерии – няма опасност. Важно е и да не се прекалява, но има много продукти за избелване, които се продават свободно на пазара, като при тях е трудно да се проследи процеса и химическия състав на продукта. Поради тези причини – ние стоматолозите не препоръчваме употребата им.

Продуктите за избелване, които употребяваме вкъщи и преспиваме с тях безопасни ли са?

Те могат да бъдат професионални, но трябва да бъдат дадени или поне наблюдавани от зъболекар.

Какви рискове крие употребата на продукти за избелване, закупени без специална препоръка от зъболекар?

Когато има висок процент на така наречения водороден пероксид, който е основна съставка за избелване на зъбите, има данни, които показват, че микро якостта (твърдостта) на зъбите намалява.

На кого не препоръчвате избелване?

На пациенти, които са бременни, кърмещи, или на такива, които имат изтрити зъби. На хора с много висока чувствителност на зъбите и когато има пародонтални проблеми. При тези пациенти, ние не препоръчваме избелване.

Болезнена ли е самата процедура?

За пациенти с висока чувствителност на зъбите може да бъде болезнено около 1-2 дни след самата процедура. Но чувствителността може да се облекчи с болкоуспокояващи.

Какви могат да бъдат причините за потъмняването и промяната в цвета на зъбите с възрастта?

Естествените процеси при употребата на зъбите изменят цвета им. Защо ставаме по-възрастни и по-грозни? Това може да бъде много видимо при хората, които не поддържат добра устна хигиена. Разбира се много е важна здравината на зъбите от гледна точка на захапката. Например има травматични захапки, които въздействат и върху структурата на зъбите и оттам всеки зъб, който вече не е толкова добре разположен като позиция, поема някакво свръх натоварване и започва да се пука. А когато повърхността на зъба не е гладка, хранителните остатъци може да се залепват върху зъбите.

Какво препоръчвате на вашите пациенти да правят вкъщи, за да поддържат здравето и добрия вид на усмивката си?

Има храни, които въздействат неблагоприятно върху зъбите – това са въглехидратите. Ние трябва да знаем, че след всяко такова хранене трябва да се почистват зъбите, ако е възможно дори когато са навън. Но най-сигурният начин са контролните прегледи 2-3 пъти в годината или профилактиката. Това е най доброто, което пациентът или човека може да прави за усмивката си.

Какви видове избелване има, колко време трае процедурата и ефекта от нея?

Това зависи от това каква система е избрана, но също така зависи от типа на пациента. Какво яде, какво пие, дали пуши, дали спазва след избелването изискванията, например: да не пие червено вино, да не консумира цвекло, цигари, тютюн да не дъвче. След избелването задължително в рамките на 10 дни не трябва да се използват оцветители.

Ефектът от процедурата може да издържи например една година. Но това зависи от много фактори, от вида слюнка, който отделя всеки пациент. Някои хора живеят до промишлени комбинати, те дишат друг въздух и пият друга вода. Всичко е от значение.

С колко тона могат да бъдат избелвани зъбите?

По принцип жълтите зъби са най-податливи на избелване. Сивата гама трудно се избелва, но зъбите могат да бъдат толкова избелвани, колкото по принцип на човека са му били зъбите бели, като по-малък.

Има ли опасност да се прекали с избелването? И какви могат да бъдат последствията от това?

Когато прекаляваш с избелването, зъбите стават тебеширени, те се дехидратират и ние го виждаме, че е бяло, но всъщност стои малко като тебешир, но няма живот, няма лъскавина в него. Така че по принцип белотата може да се върне, както са били млечните зъби да речем.

Каква е цената за избелване и как протича самата процедура?

На пазара, хубавите системи са от 5-600 лв нагоре. Зависи вече дали с лазер, дали с лампа. Има такива, които се активират без топлина или без светлина, така че зависи, но процедурата мисля, че всички я знаят: отиваш на зъболекар, това е най-доброто. Изолира се венецът от самите зъби, поставя се гелът за известно време. Този гел се активира със светлина или с лазер два-три пъти, след което трябва бъде наблюдаван също от зъболекар.

Два-три пъти се повтаря процедурата в едно и също време, т.е. работа за един час с две-три приложения в зависимост от това колко се избелват, защото и резултата го имаме веднага.