Вероятно сте виждали рекламите за домашно избелване на зъби или сте виждали някой нашумял продукт за избелване на зъби, докато скролвате във Facebook или Instagram. Може би дори сте чували и за услугите за избелване на зъби в зъболекарския си кабинет. Тъй като блестящата усмивка е приоритет за повечето хора, почти всички знаят някакъв метод за избелване на зъбите у дома. Но знаете ли всъщност какво причинява оцветяване на зъбите и как да го предотвратите? Нашият професионален зъболекарски екип е тук, за да отговори на тези и още много от вашите въпроси относно оцветяването на зъбите.

Често задавани въпроси за избелването на зъбите

Какво причинява оцветяването на зъбите?
Има няколко причини за потъмняването на зъбите, които включват: храна, напитки, пушене, петна в зъбния емайл и дори просто стареене.

Как мога да предотвратя оцветяването на зъбите?
Да запазим зъбите си бели всъщност не е толкова трудно. Избягвайте храните и напитките, които оцветяват зъбите, откажете цигарите и се придържайте към препоръчителните процедури за грижа за устната кухина. Четкайте зъбите си два пъти дневно, използвайте вода за уста, почиствайте с конец всеки ден, дъвчете дъвка без захар между храненията и посещавайтезъболекар поне два пъти в годината.

Какви храни причиняват оцветяване на зъбите?
Храните с ярки и тъмни цветове са най-склонни да оцветят зъбите ви. Червените сосове за паста, плодовете като боровинки и малини и яркото къри могат да допринесат за оцветяването на зъбите.

Какви напитки причиняват оцветяване на зъбите?
Подобно на храните, напитките с ярки цветове най-често причиняват оцветяване на зъбите. Избягвайте червените вина, кафето и дори тъмните газирани напитки. Ежедневната консумация на тези напитки може да потъмни усмивката ви.

Зеленият чай оцветява ли зъбите ви?
Чайовете от всички цветове разяждат емайла и е доказано, че оцветяват зъбите – дори белите и зелени чайове.

Какво трябва да знам за избелването на зъбите ?

Оцветяване на зъбите

Как да разбера дали имам нужда от избелване на зъбите? Ако смятате, че зъбите ви могат да бъдат по-бели, говорете със зъболекаря си дали те препоръчват избелване или не. Състоянието на зъбите ви, както и причината за петната, ще помогнат на вашия зъболекар да определи най-добрите варианти.

Наистина ли избелващите продукти помагат при оцветяването на зъбите?
Налични са разнообразни продукти за избелване на зъби, които имат различни резултати, плюсове, минуси и цени. Важно е да се запознаете добре със спецификациите на продуктите за избелване на зъбите, както и да говорите със своя зъболекар ако имате някакви въпроси.

Кога е най-доброто време да се направи избелване на зъбите?
Ще трябва да се уверите, че зъбите ви нямат кариеси, така че най-доброто време за започване на избелването на зъбите е след преглед и лечение на зъбите.

Постоянно ли е избелването на зъбите?
Не, процесите на избелване на зъбите не са постоянни. Може да се нуждаете от допълнителни бъдещи лечения както и да ограничите причинителите на вашите петна, за да удължите избелващите ефекти и да предотвратите появата на нови петна.

Има ли странични ефекти при избелването на зъбите?
Някои пациенти могат да изпитат чувствителност на зъбите си след. Прекомерното или неправилно използване на избелващи продукти може да повреди емайла и да причини трайно обезцветяване.

Колко струва избелването на зъбите?
Зависи! Избелването на зъби без рецепта може да бъде по-евтино, но нетрайно решение. Професионалното избелване на зъби направено в зъболекарския кабинет, от друга страна гарантира по-добри и трайни резултати, макар и на по-висока цена.

Сега, след като сте въоръжени с информация, ще можете по-добре да предотвратите и да се погрижите за оцветяването на зъбите.

Искате ли професионално избелване с най-модерните методи в денталната медицина? Ние можем да помогнем – свържете се с нас тук! И не забравяйте да последвате нашата Facebook страница, за още новини и полезна информация.