Дентален Център „Д-р Гайс“ стартира в гр. София, от 2000 година. Вече 11 години в него се предлага професионално и компетентно обслужване с висококачествени материали, иновативно дентално оборудване и високо квалифициран екип от дентални лекари и асистенти. Начело на центъра е д-р Гайс Бадер, който е роден в Латакия, Сирия. Той живее в България от 1986 година. През 1994 г. завършва Факултет по дентална медицина към Медицинския университет- София. От 1996 г. до 1997 г. специализира орална хирургия във Военно медицинска академия. Продължава специализацията си и завършва орална хирургия в катедрата по лицево-челюстна хирургия и пластика във Факултета по дентална медицина – София. Посещава специализирани курсове по орална Имплантология , Bone Grafting, Sinus Lift, Естетична и козметична дентална медицина, Функционална оклузия ( Dawson Academy), Пародонтална хирургия, курс „Филъри и ревитализанти в областа на лицето”, участвал е в редица симпозиуми и конгреси по дентална медицина в България и чужбина. Той е консултант в Медико-стоматологичен център на МБАЛ“Царица Йоанна“- София. Член е на българската Академия по козметична дентална медицина. a

Кога откри тази невероятна клиника? Коментарите са, че тя надминава дори клиниките на най-добрите стоматолози в Америка и Европа.Тази клиника беше голямата ми мечта от доста време насам. Преместихме се в началото на годината. Мисля, че наистина постигнах това, което исках. Обичам, когато правя нещо, да го правя максимално добре.

Явно е, че в професията си, си максималист. Такъв ли си в личния си живот?

В личния си живот също съм максималист, но с годините се научих да правя компромиси. В професионален план обаче такова нещо не мога да си позволя. Тук нямам право на грешки – все пак става въпрос за здравето на пациентите ми.

Този перфекционизъм ли ти донесе успех?

Да, със сигурност е така. Но само това не е достатъчно. За да постигнеш успех и още повече – да го задържиш, е необходимо да притежаваш и други качества.

Кое от тях ти е липсвало и ти се е налагало да изградиш в себе си?

Организираността. И все още работя над това.

Роден си в Сирия, кога дойде да живееш тук?

След като завърших средното си образование там. Както повечето момчета на тази възраст (бях на 18), и аз не бях сигурен с какво искам да се занимавам в бъдеще. В Сирия кандидатствах архитектура, след това в България учих „Компютърно инженерство” за кратко… И накрая, така да се каже, открих Стоматологията.

Не е ли странно – архитектура, компютри, а после и стоматология?

Да, май така изглежда. Но всъщност интересът ми към архитектурата си остана. Ето например, цялостната концепция за тази клиника беше моя. Вложих много, много любов във всеки детайл.

Вече си от двайсет и пет години тук. Липсва ли ти Сирия?

Да, разбира се. Липсва ми и ходя всяко лято там, за да се видя с родителите си.

От колко време си семеен?

Заедно сме от петнадесет години, а подписахме преди осем. Тя е българка, но е от смесен брак. Имаме две деца.

Какви жени харесваш?

Тъмнокоси.

Можеш ли да направиш сравнение между българите и сирийците?

По принцип има разлика, но вече не е чак толкова фрапираща, както е било преди. В България можеш да срещнеш всякакъв тип хора (и като външен вид, и като характер), сигурно защото се намира на границата между Изтока и Запада.На Запад рядко можеш да намериш хора с ориенталско мислене, а на Изток е по-малко вероятно да откриеш толкова освободени хора. Мисля, че затова България е толкова атрактивна – можеш да намериш всякакъв тип среда, така че да се чувстваш добре, в зависимост от това какъв човек си самият ти.

Кога една жена е красива според теб?

Тогава, когато ме впечатлява. Излъчването за мен е по-важно от красотата. Нямам определени критерии – не мога да кажа: руса, чернокоса, висока, ниска… Не харесвам обаче прекалено слабите жени.

Какво е отношението ти към жените, които прибягват към силикона?

Това е въпрос на избор. Всеки човек има право, ако изпитва някакво неудобство, да го наречем комплекс ще е грубо, да го коригира. А пък при тези, които си изкарват хляба със своята визия, пластичната хирургия е напълно оправдана . Хората с някакъв естетичен проблем се затварят в себе си, нямат самочувствие, ограничават социалните си контакти. Ако една процедура или операция може да те накара да се чувстваш щастлив и пълноценен, защо не? Само когато се чувстваш добре, можеш да се развиваш.

Самият ти си променил живота на много хора, променяйки тяхната усмивка. Какво, според теб, променя това в пациента?

Всичко. Пациентите споделят много с мен – проблемите със зъбите пречат за създаването на приятелства, за професионалното развитие, в най – интимните моменти… Красивата усмивка дава страхотно самочувствие. За хората, които дълги години са страдали заради лошите си зъби, сякаш започва нов живот. Усмихнатото лице привлича вниманието на околните, защото усмивката е нашата „визитка” и най-вече „форма на контакт“. Пациентите излизат от изолацията, която сами са си наложили.

Някои от по-известните ти пациенти?

Спазвайки принципа за конфиденциалността, не мога да споменавам имена, но между тях има популярни личности, политици и хора на изкуството.

Мъжете или жените са по-суетни по отношение на усмивката си?

По принцип жените, но в последните няколко години и мъжете започнаха да се интересуват от себе си.

А кой пол е по-страхлив на зъболекарския стол?

Определено мъжете са по-страхливи и не издържат много болка. Държа да уточня, че няма упойка, която да не хваща – всичко зависи от умението на стоматолога. Добрият специалист трябва да умее да предразположи пациента си и да му помогне да преодолее страха си. Искам да подчертая, че в голяма степен болката зависи от психическото състояние и възприятията на човека.

А можем ли да говорим и за някакви актуални тенденции в твоята работа?

На световно ниво тенденцията е денталният лекар да приложи т.нар. интердисциплинарен подход за всеки пациент, т.е. да може да обхване възможно най-много специалности в своята област. Преди време всички добри клиники се опитваха да сформират добър интердисциплинарен екип, докато сега трябва да си нещо като супер зъболекар. Да можеш да разбираш от различните специалности, от естетика, през захапката, проблемите на венците и стигнеш до имплантологията. Този подход дава възможност да се направи правилен план на лечение, което е от съществено значение за крайния резултат.

Защо се получава така, че стоматологичните услуги са толкова скъпи?

Денталната медицина в последните години се развива с толкова бързи темпове, че трябва наистина да си достатъчно мотивиран, за да се запознаваш с новостите, за да можеш да предлагаш най-доброто за пациентите си. Това на първо място е свързано с голяма инвестиция. Курсовете се провеждат в чужбина и наистина са голям разход, който не всеки може да си позволи – от една страна самата цена на курса и престоя, от друга – реалната загуба на средства по време на отсъствието от клиниката. Едноседмичен курс в Европа или в Щатите е в порядъка на хиляди евро. И трябва да посещаваш такива всяка година, а не само веднъж, за да бъдеш наистина добър. Второто нещо, което е определящо за цената, са материалите и нивото на стерилност, което изисква много средства. За съжаление, някои колеги правят компромис с това, което е недопустимо. За удобство на моите пациенти клиниката ми има сключен договор с една банка за предоставяне на кредит за зъболечение на преференциални условия. Мисля, че това е една добра възможност за всички хора да се погрижат за зъбите си.

Наблюдава се разлика в цените на денталните лекари у нас. На какво се дължи това?

Най-вече на разликата в нивото на професионализма, на обстановката, в която се работи, и на качеството на материалите. Има пациенти, които сравняват цените за една и съща услуга в различни клиники. На тях бих казал, че ние не продаваме, нито препродаваме стока, за да слагаме разни надценки. Цената при нас се сформира на базата на много неща. Това, което един добър специалист предлага на пациентите си, е резултат от много прочетена литература, много работа и да не забравям – много лишения.

Какво ти отнема професията?

Професията ни е такава, че не можем след като затворим вратата на клиниката, да забравим за това, което се случва вътре. Ние сме на разположение 24 часа, лечението на един пациент продължава и след като напусне клиниката, защото, за да достигнем най-добрия резултат, трябва да се направи анализ и план за лечение, а това се случва след работно време. И на мен понякога ми се иска да изключа телефоните си, но не мога просто така да изчезна. Или пък да отида за две седмици на почивка някъде… В последните години почивка ми са пътуванията за курсовете и семинарите, за които споменах. Посвещаваме на пациентите си толкова много време, че за съжаление лишаваме семействата и децата си в името на това да постигнем нещо. Не са единични случаите на разделени семейства на мои колеги. Много често се прибирам вечер късно и не съм видял децата си, защото са си легнали . И сега е моментът да благодаря на съпругата си и синовете ми за проявеното разбиране.

Твоят съвет към нашите читатели?

Да обръщат необходимото внимание на зъбите си. Редовните посещения за контролни прегледи и профилактика са задължителни. Научете се как да почиствате и как да се грижите за вашите естествени зъби, коронки, фасети или импланти. И не се срамувайте да помолите вашия лекуващ лекар да ви покаже и научи на това. Стига да поиска, всеки може да има красива усмивка.