Д-р Бадер, вие сте специалист по естетична стоматология, как може човек да се сдобие с т. нар. “холивудска усмивка“?

Първо се вземат отпечатъци от зъбите и се правят снимки на пациента, след което се прави фотоанализ – измерва се съотношението между отделните части на лицето, формата му, дали разкрива голяма част от оралното пространство при усмивката. Измерват се зъбите и разстоянията между тях, и се решава кои и колко ще се поправят. Често зъбите се избелват преди да се сложат керамични коронки и фасети, тоест “облицовката“.За колко време човек може да се сдобие с идеални зъби?

Седем дни след първото посещение пациентът може да види как ще изглеждат зъбите му и ако се хареса, започва изпиляването. На практика за една седмица може да промениш напълно усмивката и самочувствието си.

Склонни ли са хората да отделят сериозни суми за това?

Зависи. Доста жени например влагат немалко средства да уголемят гърдите си, поставят силикон в устните, а пренебрегват усмивката, въпреки че тя е тяхната визитна картичка, все пак човек комуникира основно с устата си.

А може ли да се говори за мода в това отношение?

Прави ми впечатление, че последните 2-3 години все повече хора обръщат внимание на усмивката си. Допреди това хората ходеха на зъболекар, само когато ги заболи нещо.

Преди беше много “модерна“ усмивката на Джулия Робъртс, сега чия е?

Грубо казано, има три вида усмивки. При първия се виждат само предните зъби, при втория се виждат и кучешките, а при третия се разкриват почти всички зъби, както е при Джулия Робъртс. Най-актуална в момента е усмивката на Бионсе, която е от втория вид.

Кои са известните ви пациенти?

По принцип те не обичат това да се разгласява, но имам няколко, за които знам, че нямат да имат нищо против да спомена имената им – модела Маги Желязкова, певицата Петя Павлова, Мистър България Румен Георгиев и други.

Защо известните личности у нас с гордост демонстрират гримьорите и фризьорите си, докато упорито крият пластичните си хирурзи и зъболекарите?

Може би не им е приятно хората да разберат, че са били малко коригирани. Правят го с цел да изглеждат добре, но се надяват да не личи, че е имало външна намеса.

Източник: www.monitor.bg