Днес по TV7, в сутрешния блок „Бодилник“, д-р Гайс говори за получената европейска награда за най-добра практика и за най-търсените стоматологични услуги.

Източник: http://tv7.bg/bodilnik/

В началото на месеца стоматолог, който работи в България, получи Европейска награда за най-добра практика от Европейското общество за изследвания на качеството. Това, което е важно за тази награда, е, че изборът на победителя се базира на реална оценка на потребителите. Поканихме наградения стоматолог при нас, това е доктор Гайс Бадер, с когото искаме да обсъдим какви стоматологични услуги се търсят в момента.

Добре дошли и честито за тази награда. Къде я получихте? 

В Брюксел. 

Всъщност тази награда е на база оценката на потребителите. Как се формира тази оценка?

Организацията е била университетска програма, която изпълнява обществени поръчки. След това се отделят и оформят един модел, който се казва ESQA, а проучването основно се базира на удовлетвореността на пациентите, използваните технологии и иновации в практиката.

Това е вашата втора награда от тази организация или предната Ви награда беше от друга организация?

Другата си награда я получих във Франкфурт, като тя беше на световно ниво. А тази сега е на европейско ниво.  

Какви награди сте получавали до този момент? 

Имам две международни награди и една българска.

Всички те са формирани на база на оценката на потребителите, нали така?

Да.

Много ми е любопитно, вие казахте, че се прави с тайно проучване. И сега ли проучването е такова?

Тайно е, да. На всичките победители в различните области пращат документите и сертификата. Но можеш и да не отидеш да вземеш самата статуетка, сертификатът се получава предварително.  

Трябва ли да бъдеш член на тази организация, за  да те включат в това класиране? 

Не. 

 А как са се спрели точно на вашето име?

Организацията прави сама  проучвания за различните практики между държавите, като си определя един основен модел. На базата на този модел, те избират победителя и изпращат писмото със серификата.

А сега в качеството си на професионалист, който е получил две международни награди и една българска, бих искала да ми кажете, от какви услуги се нуждаят най-много хората? Какво се търсят пациентите ви?

В последните години се наблюдава нещо много интересно. Българският пациент вече търси зъболекар не заради болка или в краен случай, а защото осъзнава, че иска да изглежда добре. Осъзнава важността на усмивката, защото тя е визитката на един човек. Пациентите идват с претенции към себе си, искат да се чувстват по-добре и да изглеждат по-добре със здрави и хубави зъби. Това означава, че напоследък има голям интерес към самата естетика. 

Естетика, но за превенция идват ли при вас?  Тоест здравната ни култура на по-високо ниво ли е вече?

 Да, това е категорично. На  много по-високо ниво е отколкото преди 10 или 15 години.

Добре, а защо тогава едно европейско проучване излезе с резултатите, че българските деца са с най-лошите зъби. Конкретно с най-кривите зъби и с най-тежки деформации? 

Според мен проблемът в България и в зъболекарството е профилактиката и детската стоматология. Както знаете,  в училищата вече няма зъболекари. Също така, напоследък  семействата са по-заети и не обръщат достатъчно внимание на децата. Не ги образоват – медицински и изобщо. Няма програми и пари за програми в училищата. Няма зъболекари. 

Но това е странно. Вие казвате, че здравната култура на българина се е увеличила, а същевременно, не се обръща достатъчно внимание на децата?

Така е, но трябва да минат десет-двадесет години, за да видим резултата при децата. Тоест, като се увеличава здравната култура, не можем да получим резултат след една или две години – ще го получим  поне след десет години. В  по-развитите държави програмите за профилактика и детска стоматология са били преди 20-30 години.

Кажете ми тогава след 20 години в какво състояние ще бъдат зъбите на тези деца, на които не им се обръща внимание? Кривите зъби не могат да се премахнат, но всъщност вече могат да се коригират дори и в малко напреднала възраст. Какво следва да се направи?

Хубаво, че говорим за това.  Наистина,  по принцип кривите зъби се коригират  по-трудно при възрастни хора, но вече има технологии, с които е възможно. Аз се гордея, че ние използваме тези методи и технологии в България. Ние правим една хирургична манипулация върху костната структура на зъбите, с която намаляме периода на изправяне почти наполовина.  

Какво означава хирургична намеса – манипулация? 

Не е тежка или травматична  манипулация. Всичко се прави под упойка и не е болезнено. 

Измествате някаква част от коста ли? По какъв начин?

Доказано е, че съпротивлението на движението на зъбите идва от костната покривка. Ние правим манипулации върху костната покривка на зъбите, с което улесняваме  движението на зъбите. Това намаля рецидива от връщане на зъбите в предишното им положение. 

Тази манипулация трябва да се направи преди да се сложат шини, нали така?

Да, това се прави преди да се сложат шини или брекети. 

А популярно ли е вече в България, защото аз за първи път чувам за подобна хирургична намеса?

Не е популярно и мисля, че не го правят много специалисти, но все пак се практукува. 

Къде се прави най-много, от къде идва тази практика?

Това е хирургична, пародонтска и ортодонтска практика. Ние, в резултат на това, че искаме да получим по-бърз резултат, правим хирургична манипулация върху пародонта. 

Къде може да се види ефектът, например в кои страни това е популярно?

Навсякъде е популярно и може да се види. А крайният резултат е следният: възрастен човек няма да носи брекети две години, а една. 

Какви са по-особените желания на вашите клиенти,  някакви специални аксесоари? Доколкото разбрах, тук не е чак толкова разпространено, но в Съединените щати, например,  в момента  е хит татуировка на зъбите. Какво представлява тя?

Това навлезе през 2008 година. Татуировка се прави на коронките или фасетите, които се изработват в лабратория. Сред рапърите и певците е популярно да си слагат златни, диамантени, всякакви видове коронки. Може да се направи всякаква татуировка. Но моето лично мнение е, че не върви сериозен човек да ходи с татуировка на зъбите. Тук при нас не е популярно, но в Щатите е доста често срещано. 

Въпреки това,  аз мисля, че камъчетата или диамантчетата по зъбите са популярни. Виждала съм хора с такива. Вие как смятате?

Има хора с подобни аксесоари, да, но няма голям интерес. Може би от 4-5 години не съм имал пациент, който да иска да му поставим камъче на зъба. 

А подарява ли някой за Коледа подобни подаръци?

Да, това е много често срещано. Вчера направихме усмивка на жена, подарък от съпруга ѝ за Коледа и Нова година. 

Това е много хубав подарък наистина. Благодаря ви за това гостуване.