Възпалените и чувствителни венци правят почистването на зъбите с четка и конец болезнено преживяване.

Независимо, че някои хора не приемат на сериозно чувствителността на венците си, те често се оказват признак за развитието на дентален проблем, който не бива да се пренебрегва. Важно е да разберете защо изпитвате болка, какви са симптомите на чувствителните венци, както и какво лечение изискват.

Симптоми на чувствителност на венците

Подуването и болезнеността често са признаци на гингивит. Възможно е да изпитате чувствителност към горещо и студено, както и да усещате парене или друг тип дискомфорт след измиване на зъбите. Гингивитът е само една от възможните причини за силната чувствителност на венците.

Други причини за възпаление на венците са:

 1. Четкате твърде силно

  Венците на някои хора са чувствителни към натиск, особено когато страдат от заболяване на венците, така че прекалено силно четкане или използване на твърда четка за зъби може да ги нарани. Когато миете зъбите си, е важно да използвате правилна техника. Също така трябва да изберете четка за зъби с мек косъм. Започнете с масажиране на венците с движения напред-назад, за да премахнете замърсяванията и бактериите. Ако забележите, че пастата дразни венците ви, задължително я сменете с паста за зъби за чувствителни венци.

 2. Хормонални промени

  Промените в хормоните също могат да доведат до чувствителност на венците. Според Американската стоматологична асоциация (ADA) венците стават по-чувствителни към хормонални промени, особено по време на бременност. Това може да доведе до гниене на венците и зъбите, така че е важно да посетите зъболекаря си. Споделете с него всички промени в здравето на устната ви кухина, за да получите максимално точни препоръки и лечение.

 3. Храни и други дразнители

  Киселите храни могат да причинят дразнене и дори видими рани по нежната тъкан на венците. Избягвайте да консумирате твърде много цитрусови плодове, безалкохолни напитки и сладки кисели млека. Опитайте да елиминирате киселите храни от вашата диета и сами преценете дали чувствителността ви се успокоява.

  Същото важи и за брекетите, фиксаторите, протезите и предпазителите за уста. Те могат да дърпат линията на венците, допълнително изнежвайки ги. Обикновено тази чувствителност ще изчезне, когато устата ви се адаптира към уреда. Ако венците продължават да ви болят, трябва да посетите вашия зъболекар или ортодонт.

 4. Пушене

  Пушенето не само увеличава риска от инсулт и рак на белия дроб, но и може сериозно да увреди и венците.

 5. Орални инфекции

  Язви в устата и орални инфекции също могат да раздразнят венците, създавайки усещане за силна болезненост. Причините за появата на орални инфекции включват:

 • недостиг на витамини;
 • стрес;
 • автоимунни заболявания;
 • кисели храни.

Ако сте загрижени за здравето на венците си или изпитвате болка и чувствителност по тях, посетете Дентален Център Д-Гайс за консултация с едни от най-добрите професионалисти в областта на денталната медицина.