Брекетите се превърнаха в предпочитано лечение както за тийнейджъри, така и за възрастни, които искат права и красива усмивка. Добре е да знаете, че съществуват медицински ползи от брекетите, които нямат нищо общо с естетиката. Днес ще ви запознаем с някои от тях.

Медицински ползи от брекетите

Подобрена захапка

Докато една от целите при поставяне на брекети е да се изправят криви зъби, те се използват и за коригиране на челюстно несъответствие и лошо подравнена захапка. „Оклузия“ е стоматологичният термин, който обяснява как горните и долните зъби си пасват и се посрещат. Пролуките в захапката от липсващи или лошо подравнени зъби може да повлияе на способността ви да дъвчете, което е важна част от здравословното храносмилане.

Ако не се лекува, неправилно подредената захапка може да стане болезнена, тъй като челюстта ви е принудена да работи по-усилено за да дъвче. Това може да доведе до заключване на челюстта, темпоромандибуларното ставно разстройство (TMJ) и главоболие. Всички те в последствие изискват сложно дентално и медицинско лечение, заради което е важно да обърнете внимание на проблема навреме.

Подобрено подравняване и балансиране на челюстта

Струпаните зъби или неправилното подравняване на челюстта може да причинят говорни затруднения. Добрата новина е, че ортодонтското лечение се справя успешно с подравняването на челюстта и небцето, които причиняват говорните затруднения. Като част от ортодонтското лечение може да се наложи да се използва разширител за небцето, преди да се поставят скоби.

Разширяването на небцето може да доведе до по-добро дишане, по-малко хъркане и потенциално подобрениe при проблеми с ушите и синусите, които също са резултат от неправилно подравняване на челюстта. Всъщност правилното подравняване на челюстта може да промени начина, по който изглеждате, тъй като привежда лицето в правилни пропорции.

По-добра устна хигиена

Когато имате претъпкани и неправилно подравнени зъби, те се почистват по-трудно. Части от зъба може да се крият зад друг зъб, което прави правилното измиване и почистване с конец почти невъзможно. Когато зъбите не могат да бъдат почистени добре, бактериите се натрупат и довеждат до заболяване на венците и кариеси. След коригиране на зъбите, почистването става значително по-лесно, което ще намали нуждата от бъдещи посещения при зъболекаря.

Добрите навици за грижа за устната кухина включват четкане минимум два пъти на ден, ежедневно използване на вода за уста и почистване с конец за зъби. За хората с брекети необходимостта от добра грижа за устната кухина става още по-важна за предотвратяване на лош дъх, заболявания на венците и оцветяване на зъбите. След поставянето на брекети, трябва да се полагат допълнителни грижи при почистването с четка и конец между и около скобите и проводниците.

Повече увереност

Доказано е, че увереността води до по-голям успех в живота. Когато хората крият усмивката си от срам, те са по-малко склонни да поемат рискове, свързани с намиране на добра работа и успешно социално общуване. Когато човек не се смущава от усмивката си, той естествено изпитва повече увереност, което води до продуктивност, по-малко социална тревожност и, в крайна сметка, до по-добро здраве.

Медицинските ползи от брекетите са също толкова важни, колкото и естетическите. Ние, от Дентален Център Д-р Гайс, разбираме значението на хубавата и здрава усмивка и помагаме на нашите пациенти да намерят най-доброто лечение. Можете да видите повече информация за лечението с брекети тук.