Брекетите се превърнаха в често срещано лечение както за тийнейджърите, така и за възрастните, които искат по-права и по-красива усмивка. Хубавата усмивка е важна, но има и медицински ползи от брекетите, които нямат нищо общо със естетиката. Днес ще ви запознаем с някои от тях.

Подобрена захапка

Докато една от целите при поставяне на брекети е да се коригират криви зъби, те също се използват и за коригиране на челюстно несъответствие и лошо подравнени захапки. „Оклузия“ е стоматологичният термин, който обяснява как горните и долните зъби си пасват и се посрещат. Пролуките в захапката от липсващи или лошо подравнени зъби може да повлият на способността ви да дъвчете храната, което е важна част от здравословното храносмилане.

Ако не се лекува, неправилно подредената захапка може да стане болезнена, тъй като челюстта ви трябва да работи по-усилено за да дъвче, което може да доведе до заключване на челюстта, темпоромандибуларното ставно разстройство (TMJ) и главоболие, свързано с болки в челюстта. Всички те в последствие може да изискват сложно дентално и медицинско лечение, заради което е важно да лекувате проблема навреме.

Подобрено подравняване и балансиране на челюстта

Струпаните зъби или неправилното подравняване на челюстта могат да причинят говорни затруднения. Добрата новина е, че ортодонтското лечение може да се справи с подравняването на челюстта и небцето, които причиняват говорните затруднения. Като част от ортодонтското лечение може да се наложи да се използва разширител за небцето, преди да се поставят скоби.

Разширяването на небцето също може да доведе до по-добро дишане, по-малко хъркане и потенциално подобрениe при проблеми с ушите и синусите, които също са резултат от неправилно подравняване на челюстта. Всъщност правилното подравняване на челюстта може да промени начина, по който изглеждате, като приведете лицето си в правилни пропорции.

По-добра устна хигиена

Когато имате претъпкани и неправилно подравнени зъби, те се почистват по-трудно. Части от зъба може да се крият зад друг зъб, което прави правилното измиване и почистване с конец почти невъзможно. Когато зъбите не могат да бъдат почистени правилно, бактериите могат да се натрупат и доведат до заболяване на венците и кариес. След коригирането на претъпканите зъби, почистването става значително по-лесно, което ще намали нуждата от бъдещи посещения при зъболекаря.

Добрите навици за грижа за устната кухина включват четкане два пъти на ден, използване на вода за уста и почистване с конец за зъби всеки ден. За хората с брекети необходимостта от добра грижа за устната кухина става още по-важна за предотвратяване на лош дъх, заболявания на венците и оцветяване на зъбите. След поставянето на брекети, трябва да се полагат допълнителни грижи при почистването с четка и конец между и около скобите и проводниците. Това може да създаде нови навици, които заедно с по-редовните посещения при зъболекаря ще доведат до по-добри навици, които ще ви помогнат за цял живот.

Повече Увереност

Доказано е, че увереността води до по-голям успех в живота. Когато хората крият усмивката си от срам обаче, те са по-малко склонни да поемат рисковете, необходими, за да търсят по-добра работа или да поискат повишение. Когато човек вече не се смущава от усмивката си, той естествено изпитва повече увереност, което води до повече щастие, повече продуктивност, по-малко социална тревожност и в крайна сметка по-добро здраве.

С подобрената функция на вашата усмивка, по-добрите навици за грижа за устната кухина и повечетоувереност, става ясно, че медицинските ползи от брекетите са също толкова важни, ако не и по-важни, отколкото хубавата усмивка. Ние в Дентален Център Д-р Гайс разбираме значението на хубавата и здрава усмивка и помагаме на нашите пациенти да намерят най-доброто за тях лечение, за да излязат от нашия кабинети по-уверени и с широка усмивка. Можете да видите повече информация за лечението с брекети тук.

Не забравяйте да последвате нашата Facebook страница за още полезна информация и последните новости в денталната медицина.