Пародонтология

графика

Пародонтология

Какво представлява професионалното почистване и полиране на зъбите и през какъв интервал от време трябва да се прави?

Професионалното почистване и полиране на зъбите е процедура, която стои на едно от първите места по интерес сред пациентите, но има смесена слава. Заслужена ли е тя?

В никакъв случай, разбира се. Невярно е схващането, че професионалното почистване е придружено от увреждане на зъбите и болки.

Колко е трайно – наистина е индивидуално, трайността зависи от амбициозността на пациента да запази новото състояние на устната си кухина максимално дълго време.

Повечето заболявания на пародонта (пародонтити и гингивити) се причиняват от бактериална инфекция, която присъства в зъбната плака, която директно или индиректно уврежда тъканите на пародонта. 

Всички други фактори за пародонталните заболявания се смятат за второстепенни. Това са:

По-рядко се среща бактериалната инфекция да е вторичен фактор. В повечето случаи тя е главен и основен, водещ фактор. От тук идва заключението и фактът, че професионалното почистване и полиране са най-добрия и най-ефективен метод при лечение на пародонталните заболявания. Mеханичното разрушване на натрупаните отлагания възпрепятства задълбочаването на инфекцията.

Всички пародонтални заболявания, като всяко друго възпаление, имат често срещана симптоматика. Кървене от венците при четкане на зъбите, подути, зачервени и/или болезнени венци, лош дъх и неприятен вкус – познато ли Ви е всичко това?

Начинът да се справите с този проблем е само един – консултация със специалист, ефективно профилактично професионално ултразвуково почистване на плака и зъбен камък и полиране на всички зъбни повърхности на всеки 4 месеца. Профилактичният преглед и почистване биха хванали всяко пародонтално заболяване в най-ранния му етап. Защото невинаги можете сами да определите наличието на бактериална инфекция. Пародонталните заболявания могат да протичат хронично, бавно, дори и асимптоматично. Колкото по-рано се открият и лекуват, толкова резултатите са по-добри. Тогава процентът на невъзвратими и неподлежащи на възстановяване тъкани е минимален или въобще не съществува.

Почистването на зъбен камък е профилактична, лечебна и напълно безболезнена процедура, основнооръжие в борбата ни с пародонталните заболявания. Съвременният начин за отстраняване на зъбния камък се осъществява с ултразвукови апарати – процедурата се нарича още скалинг.

Чрез високочестотни вибрации колекциите от зъбен камък се „разбиват“ на малки парченца, а водната струя ги отмива от повърхността на зъбите. След ултразвуковото почистване остават микроскопични зрънца зъбен камък по повърхността на зъбите – толкова са малки, че не можете да ги усетите с език, те правят повърхността грапава, а това затруднява хигиената и при най-старателните и улеснява повторното натрупване на зъбен камък за по-кратко време. Последващото полиране решава този проблем и удължава многократно „живота на процедурата“ – резултатът е гладки и бляскави зъби.

Този вид профилактика, заедно с обучение за правилна орална хигиена и мотивация на пациента за поддържане на много добро орално здраве, са част от нашата ежедневна практика. Следствие на тази борба с пародонталните заболявания, както и водени главно от опита ни и днешните актуални статистики, бихме могли да кажем, че все по-голям процент от първичните ни пациенти имат пародонтално заболяване, което с години наред е било неглижирано и игнорирано, което е довело до по-голяма степен на развитие на същото, както и повече на брой усложнения.

Приемайки го за сериозен проблем, сега бихме отделили повече внимание на начина на лечение и какво точно ви престои след като ви е диагностицирано пародонтално заболяване.

Фазите в пародонталното лечение са следващите:

Повечето заболявания на пародонта (пародонтити и гингивити) се причиняват от бактериална инфекция, която присъства в зъбната плака, която директно или индиректно уврежда тъканите на пародонта. 

Всички други фактори за пародонталните заболявания се смятат за второстепенни. Това са:

Първа фаза

 • През тази от лечението ще Ви бъде направен – обстоен клиничен преглед
 • Ортопантомография (панорамна снимка)
 • Секторни рентгенографии (при костна загуба)
 • Обучение за орална хигиена (клинично и в писмен вид)
 • Назначаване на средства за орална хигиена(подходящ размер и вид четки и противовъзпалителни средства)
 • Медикаментозно лечение само при необходимост (антибиотик)
 • Професионални почиствания (1 – 3 посещения)
 • Шиниране при необходимост (фиксиране на зъби, които имат определена степен подвижност)
 • Кюретиране на кореновите повърхности на зъбите (2-6 посещения)
 • Реоценка на състоянието на пародонта и назначаване на часове за следваща фаза от лечението

Втора фаза

 • През тази фаза от лечението ще бъдат коригирани дефектните възстановявания (пломби, коронки и др.) и ще бъдат премахнати всички плак-ретентивни фактори. При необходимост ще бъде направено шиниране на подвижни зъби, ако до този етап не е направено и се прецени, че има нужда.

Трета фаза

 • Това е също толкова важна фаза, колкото и първата. Изключително важно е пациентът да спаза предварително определените часове за поддържане на полученото състояние (професионално почистване на 4 месеца), както и стриктно спазване на инструкциите за орална хигиена. Всеки пациент, без значение на диагнозата (гингивит или пародонтит), минава през тази фаза.

Четвърта фаза

 • През тази фаза минават само определени случаи с по-тежка степен на заболяване. Дали ще има хирургична намеса или не, пациентът ще бъде информиран още в началото на пародонталната терапия.
 • Невинаги пародонталната терапия включва всички фази. Минимумът фази, през които трябва да се проведе лечение, е две (първа и трета), останалите (втора и четвърта) се преценяват от състоянието и диагнозата.

Важни съвети за пациенти със пародонтално заболяване:

 • Правете професионално почистване на всеки 4 месеца
 • Отделяйте поне веднъж на ден време за основно почистване (5 -10 мин.)
 • Усвоете правилна техника на почистване
 • Задължително употребявайте малки интердентални четки
 • Елиминирайте вторичните фактори, които усложняват степента на Вашето заболяване (пр. тютюнопушене)
 • Не се водете по сиптомите, които имате.Повечето пародонтални заболявания имат хроничен характер и могат да протичат почти безсимптомно
 • Запомнете, че Вие имате най-важната роля в лечението на пародонталното ви заболяване

Запази час за онлайн консултация

Естетичната стоматология е сферата, в която специалистите от дентален център Dr. Gais постигат най-впечатляващи резултати, създавайки съвършени и здрави усмивки на своите пациенти.

Може да разгледате и другите ни дентални услуги като Пародонтална хирургия и Ортодонтия  , които клиниката предлага също.

Доверете се на високия професионализъм и иновативните методи и технологии, които предлагаме!