Пародонтална хирургия

графика

Пародонтална Хирургия

Ако не е възможно възпалението на венците да се повлияе чрез консервативните начини на лечение или когато състоянието е изключително тежко, се налага да се прибегне до парадонтална хирургия.

Вашият лекар ще направи внимателна оценка на състоянието Ви, ще отбележи резултатите от проведеното до момента пародонтално лечение и ще изготви индивидуален план за бъдещата терапия.

От изключително значение за крайния резултат има мотивацията и старанието на пациента да поддържа идеална орална хигиена по време на и след пародонталното лечение.

Пародонтална пластична хирургия

Най-общо това са процедури за лечение на рецесии и за подобряване на естетичния вид на Вашата усмивка.

Тези процедури включват мекотъканни присадки (при рецесии) и удължаване на клиничната коронка (за подобряване на естетиката или при силно разрушени зъби).

Рецесията представлява отдръпване на венеца, при което част от зъбният корен остава открит. В зависмост от причнината за появата обикновено се наблюдава чувствителност, кървене, понякога и болка, зачервяване.

С напредването на процеса се появява подвижност на зъба, което може да доведе до загубата му. Венецът и костта са взаимно свързани и при оголване на корена се снижава нивото на костта.

Мекотъканна присадка:

„Леко удължения” вид на зъб, причинен от рецесия , може да бъде променен чрез съединително-тъканна присадка. Така се предотвратява по-нататъшна поява или развитието на вече съществуваща рецесия, подобрява се естетиката и се намалява или елиминира чувствителността.

Удължаване на короната на зъб:

Прекаленото показване на гингивална тъкан при усмивка се свързва с понятието „Гингивална усмивка”. Това може да бъде коригирано с промяна в нивото на венечната линия чрез естетично удължаване на короната на зъбите. Тази техника служи и за изравняване на леко неравно венечно ниво на съседни зъби. Удължаване на клиничната коронка се прави и при: много разрушени зъби; когато зъбът е фрактуриран под линията на венеца или няма достатъчно зъбна тъкан, за да може да бъде поставена коронка.

Открит кюретаж

При пародонтално заболяване възпалените венци „се отделят“ от зъбите, образувайки пародонтален джоб – пространство между зъба и венеца, което се инфектира още по-лесно. С напредването на болестта джобовете се задълбочават и костта в тази област се унищожава.

Често този деструктивен процес има много леки симптоми. В крайната фаза обаче зъбите се разклащат и може да се наложи да бъдат извадени.

Когато джобовете са много дълбоки, се пристъпва към т.нар. открит кюретаж. Отделя се венеца, почиства се инфектирана тъкан и подвенечния зъбен камък, заглажда се костта и след това отново се пришива.

За провеждането на каквото и да е пародонтално лечение от огромно значение за успешния резултат има поддържането на добра орална хигиена и редовните посещения при Вашия пародонтолог за профилактика.

Запази час за онлайн консултация

Естетичната стоматология е сферата, в която специалистите от дентален център Dr. Gais постигат най-впечатляващи резултати, създавайки съвършени и здрави усмивки на своите пациенти.

Може да разгледате и другите ни дентални услуги като Ортодонтия и  Оклузия, които клиниката предлага също.

Доверете се на високия професионализъм и иновативните методи и технологии, които предлагаме!