Орална Хирургия

графика

Орална Хирургия

Оперативно изваждане на мъдреци (непробили)

Мъдреците са зъбите, които пробиват последни – в началото на пубертета или в началото на двайсетте. По това време останалите зъби са вече на местата си и за мъдреците не остава свободно пространство. Много често мъдреците остават непробили в костта или частично пробили, но с неправилен наклон. Това води до компресия на зъбите в челюстта, кариес на съседния зъб или възпаление на тъканите около мъдреца и седмия зъб. Оперативното изваждане на тези зъби е препоръчително, когато пациентът иска ортодонтско лечение или вече има симптоми на възпаление около съседния зъб (зачервяване на венеца, покриващ осмия зъб, лош дъх и формиране на джоб).

Оперативното изваждане на мъдреци се извършва с местна упойка, а методът и технологията, чрез които се работи, се нарича пиезохирургия. Нейното предимство пред друг тип хирургически интервенции е, че позволява извършването на деликатни орални хирургически процедури максимално прецизно и без увреждане на меките тъкани и важни техни структури като нервни окончания, гингива и лигавица. Пиезохирургията предлага минимално инвазивни оперативни процедури, за прилагането на които се използват накрайници със специфична нискочестотна ултразвукова модулация, позволяваща прецизни разрези в костната структура. Благодарение на пиезохирургията се осигурява максимална безопасност за пациента, а постоперативният дискомфорт и болка са сведени до минимум.

Отстраняване на кисти

Кистата е образувание, което има собствена епителна покривка, изпълнено е с течно или кремообразно съдържание, расте основно от повишаване на вътрешното си налягане и изтласква околните тъкани. Кистите биват два вида – на челюстните кости и на меките тъкани. Една от най-често срещаните е радикуларната, която възниква и се развива около корена на зъба. Много често в началото липсват симптоми. Радикуларните кисти се образуват около апекса (върха) на корена на зъба, обикновено в резултат на инфекция и представляват етап от развитието и нарастването на кистозния гранулом.

Срещат се още фоликулярни и резидуални кисти. Фоликулярната киста се образува около непробили зъби (най-често мъдреци и горночелюстни кучешки зъби). Резидуалната киста се развива в участък от челюстта, в който липсва зъб (след екстракция на зъб, заради недобре почистен гранулом). Досущ като радикуларните кисти, симптомите на развитие са безсимптомни, докато не се установят при снимка или при протичаща инфекция. Неинфектираните кисти растат бавно и могат дълго време да не причинят оплаквания на пациента. Когато кистата достигне големи размери, се появява твърда подутина около корена на зъба и е възможно да се забележи натиск и изкривяване на съседни зъби. Възможно е кистата да се инфектира и да предизвика остър възпалителен процес, изразяващ се в поява на болка, оток, главоболие, температура.


Единственият начин за диагностика на кисти е чрез панорамна снимка (рентгенография) и скенер (СВСТ – изследване). При кисти, образувани около корен на зъб (радикуларни кисти), кистата заедно с последната трета на корена на зъба се отстраняват. Тази манипулация се нарича апикална остеотомия и цели запазване на зъба, въпреки развилата се киста. Често обаче поради кисти се налага и изваждане на зъба.

Скрининг на различни видове лезии

Често върху лигавицата на устната кухина може да се открият различни по форма белезникави петна, зачервявания, ерозии по устната лигавица или вариращи по големина и форма възелчета. Лезиите най-общо представляват увреждане на лигавицата на устната кухина, често установени по венците, бузите, езика, от вътрешната страна на устните, по горната и долната част на устната кухина. Могат да предизвикат дискомфорт, болезненост и кървене. От особена важност е лезиите да се изследват, защото тяхната поява може да се дължи на различни здравословни състояния, изискващи сериозно лечение – болести на устната тъкан, инфекциозни и паразитни болести, болести на храносмилателната и ендокринната система, ракови образувания и др. След обстоен преглед от орален хирург се пристъпва към изследвания и окончателно поставяне на диагнозата и предприемане на лечение.

Екстрaкции (изваждане) на зъби

Екстрaкции (изваждане) на зъби

Екстракция на зъби и корени от челюстните кости се налага при невъзможност за консервативно и протетично лечение на зъби, както и при развиващи се туморни процеси. Манипулацията може да се окаже наложителна при фрактура на зъба, перфорация на корена и невъзможност за запълване на перфорацията с материал, ортодонтско лечение, повишена подвижност и липса на кост около зъба, както и при силно прораснал зъб.

Екстракцията се извършва от специалист орален хирург, който в зависимост от случая може да приложи класическа екстракция (вадене с клещи) или хирургическа екстракция. Основната цел по време на екстракция на зъби или корени е процедурата да протече максимално безболезнено, с минимална травма на околните тъкани, което ще позволи качествено и бързо възстановяване без други усложнения. След екстракцията ще получите стандартни инструкции за възстановяване, като е препоръчително поне ден след процедурата да не се натоварвате физически и да почивате.

Инцизии (разрязване) на венеца

Прилага се, когато пациентът е с оток на меките тъкани в резултат на гнойно-възпалителен процес около зъб или няколко зъба. Инцизията е част от процедура по лечение на дентален абсцес. Възможните причини за появата на абсцес са възпаление на нерв, кариес, загниване на зъб, кисти, никнене на мъдрец, парадонтоза и др. Симптомите на абсцес, които е възможно пациентът да изпита, са болка, възпрепятстваща нормалното хранене и говорене, главоболие, температура и лош дъх.

Инцизиите на венеца се извършват след поставяне на упойка. След срязването възпаленото място се почиства от гнойта. При решение на оралния хирург пациентът продължава лечението с антибиотик. От изключителна важност е инфекцията да бъде овладяна и излекувана. В противен случай тя може да причини сериозни здравословни проблеми с едни от най-важните органи в човешкото тяло – мозък, очи, хранопровод, сърце и бели дробове.

Кортикална хирургия

Обикновено се използва при възрастни пациенти, които провеждат ортодонтско лечение. По своята същност тази хирургична манипулация представлява пробиване на малки отворчета в костта на горната и долната челюст. В някои случаи зъбите са затруднени в придвижването си и не заемат желаната позиция. Кортикалната хирургия дава възможност за намаляване на съпротивлението на костта и подобрява резултатите от ортодонтското лечение. 

Костта не е с еднаква структура. Различават се два вида костно вещество:

  • Компактно – представлява повърхностния слой (корикалис);
  • Спонгиозно – съдържа малки кухини, изпълнени с червен костен мозък, отделени една от друга чрез костни гредички.

Стабилността на зъбите и затруднението при движението им по време на ортодонтско лечение се дължи най-вече на кортикалиса. Благодарение на хирургичната манипулацията този проблем се отстранява.

Комбинирайки този метод с ортодонтско лечение, се постига:

  • Значително намаляване на времето на лечение;
  • Избирателно интензивно преместване на някои зъби;
  • По-голяма стабилност след приключване на ортодонтското лечение.

Запази час за онлайн консултация

Може да разгледате и другите ни дентални услуги като Дентална имплантология и Пародонтология , които клиниката предлага също.

Можете също така да запазите час за онлайн консултация с един от нашите специалисти.