Дентална имплантология

графика

Какво представляват имплантите?

С напредване на технологиите, денталната медицина се развива на много високо ниво, в това число и денталната имплантология. Денталната имплантология е изцяло нов дял от стоматологията, при който чрез поставянето на титаниеви зъбни импланти в костта, се преустановява липсата на един или няколко зъба.

Денталните импланти са най-модерната и съвременна технология и алтернатива за заместване на липсващ зъб и подобряване качеството на живот на човека.

Имплантите запазват вашите съседни зъби и предотвратяват необходимостта от изпиляването им.

Дават ви възможност отново да се усмихвате, да говорите и да се храните уверено с любимите си храни. Денталната имплантология е естетика.

Благодарение на имплантите вие можете да запазите красивата си усмивка или да я направите още по-блестяща.

Зъбните импланти са най-доброто решение, а понякога единственото, за възстановяване на различни дефекти в зъбните редици. Те могат да заместват липсващите зъби, включително техните корени.

Имплантират се в костта на мястото на липсващия зъб. Имплантите са малки винтове от медицински титан, които се състоят от две части – основа, която се навива в костта и осигурява стабилност, т.е. това е винтът, и абатмънт (надстройка), който се поставя върху основата и служи за закрепване на бъдещата коронка, мостова конструкция или цяла изкуствена челюст.

След като имплантът бъде приет от организма и той се срасне в коста и венеца, се взема мярка за коронка, която да бъде поставена върху абатмънта.

Обикновено този процес на “одобрение от организма” отнема средно от 3 до 8 месеца. в зависимост от това дали е правена допълнителна хирургична манипулация.

Дентална имплантология - dr-gais.com

Имплантите имат безспорно предимство при възстановяване на липсващи зъби пред всички останали начини. В дългосрочен план те са естетични, функционални и удобни.

Основното предимство е, че не се засягат други зъби и не се налага пилене, докато при поставянето на мост или на снемаеми протези, неминуемо се засягат съседните зъби, което определено ги разваля и влияе негативно върху тяхната здравина и структура.

Когато решите да предприемете тази стъпка и да се подложите на такава интервенция, непременно трябва да бъдете добре информирани относно самия процес и възстановяването след поставянето на импланта.

Освен добра и реномирана клиника е важно да обърнете внимание и на вида имплант, който ще сложите, както и на материалът, от който е изработен. Имайте предвид, че некачествените материали крият големи рискове за вашето здраве и водят до усложнения. Затова ви съветваме да се вслушвате в препоръките на специалистите и заедно да вземете правилното решение.

Нашата цел е да ви предоставим лечение, което да има оптимално добро съотношение между качество и цена. А главен приоритет е здравето на пациента и дълготрайния резултат от направената интервенция.

Кога е подходящо да поставите зъбен имплант?

Съвременната дентална имплантология се развива изключително бързо и предлага качествено, сигурно и трайно решение на проблемите, свързани с липсата на зъби, болки при хранене, вследствие на подвижни зъби, възпаления, отдръпване на венците и др.

Това са най-основните подходящи обстоятелства, при които можете да поставите зъбен имплант.

Не забравяйте, че всичко е строго индивидуално и зависи от ситуацията. Вашия хирург-имплантолог ще определи кое е най-подходящото лечение за вас.

Възможни допълнителни хирургически интервенции за добавяне на кост при поставяне на зъбен имплант

Понякога е възможно да се наложи извършването на допълнителни хирургически интервенции за поставяне на естествена или изкуствена кост, или ускоряване на растежа на костите.

Това се налага, тъй като за поставяне на класически двучастов титаниев имплант, е необходим определен минимален обем кост.

Схема на поставяне на дентални импланти

СИНУСЛИФТ

Много често синуслифтът предшества поставянето на импланти в областта на задните зъби на горната челюст. Когато тези зъби по някаква причина бъдат извадени, костта там много бързо се стопява. В следствие на това максиларният синус се увеличава, стремейки се да запълни създаденото пространство.

Понякога корените на разположените назад зъби се намират в синуса и когато те бъдат извадени се оказва, че не е възможно да се поставят импланти, тъй като няма кост.

В такива случаи преди да се поставят имплантите е задължително да се извърши т.нар. Синуслифт. Това е процедура, при която се увеличава костта на горната челюст в областта на максиларните синуси.

Костната присадка трябва да се постави в пространството между естествената кост и лигавицата на синуса. За целта първо се повдига мембраната на пода на синуса, след което освободеното пространство се запълва с костното вещество. След това се поставя винтът и следва периодът на остеоинтеграция от 3 до 8 месеца преди да се постави короната.

PRP Богата на тромбоцити плазма

PRP

Терапията с богатата на тромбоцити кръвна плазма (PRP) може да ускори растежа на костите, тъканите и зарастването на раните, като по този начин спомага за осигуряването на дългосрочен успех на поставените зъбни импланти.

Тя подпомага собствените регенеративни сили на организма. При процедурата по поставяне на имплант, употребата на PRP може да даде летящ старт на растежа на костта и по този начин да осигури стабилност на импланта в рамките на две-три седмици, което съкращава времето между поставянето на импланта и постоянната коронка.

Преди процедурата от пациента се взима необходимото количество кръв в стерилна епруветка. Веднага след това кръвта се центрофугира при определени параметри за 5-8 минути. Когато центрофугирането приключи плазмата бива разделена на 3 слоя:

 • бедна на тромбоцити плазма;
 • червени кръвни телца (еритроицти)
 • така наречената PRP – фракция богата на тромбоцити и бели кръвни телца (левкоцити);

Използва се последната фракция, при която в малък обем плазма има осем пъти по-висока концентрация на тромбоцитите от цялостно взетата венозна кръв. Освен това, се съдържат левкоцити и множество растежни фактори. Растежните фактори, които се съдържат в тромбоцитите са отговорни за:

 • тъканата регенерация и подмладяване;
 • повишаване производството на колаген;
 • стимулират миграцията, деленето и диференцирането на клетките и произвеждането на редица субстанции и ензими;
 • въздействат основно върху мезенхимните стволови клетки, за тяхното диференциране във фибробласти, които произвеждат колаген и еластин;
 • растежен фактор, отделен от левкоцитите (VEGF), стимулира образуването на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) и така се подобрява микроциркулацията;

PRP се използва в стоматологията в случаите, когато липсва кост. Чрез PRP се подпомага деленето на костните клетки и следователно образуването на нова кост.

В какво се състои процеса по поставяне на зъбен имплант и как трябва да се грижите за него след интервенцията?

Тъй като имплантологичното лечение се реализира в една или повече процедури, необходимо е да бъдете наясно с последователността. Започва се със:

 • Комплексен стоматологичен преглед. Може да се наложи да се направят рентгенови снимки и да се вземат отпечатъци за имплантологичен анализ;
 • Следва изготвяне на план за лечение, съобразен с вашето състояние. Преценява се броя, вида и размера на имплантите; обсъжда се дали е необходима допълнителна хирургична манипулация (костна аугментация, синуслифт и др.). Планира се и бъдещото протезиране. Преди пристъпване към хирургичните манипулации, е препоръчително да се санира устната кухина;
 • По време на планирането за нас е важна информацията, свързана с вашето общо състояние и някои от вашите навици. Задължително е да ни предупредите за заболявания, от които страдате и всички лекарства, които приемате; за наличие на алергии или за прекарани инфекциозни заболявания;
 • За контрол на болката при поставянето на имплант, анестезията може да бъде: локална или чрез седация, ако има показания за това.

Екипът ни ще ви инструктира подробно за това какво се очаква да бъде вашето поведение преди и след хирургичните манипулации, така че да се намали рискът от усложнения и неприятни усещания.

След манипулацията, трябва да преустановите миенето на зъбите с четка и паста за 24часа; да не пиете твърде горещи или студени течности; да ядете течни храни. Препоръчва се поставяне на студен компрес върху болното място за 5-10мин. през 2 часа, в рамките на деня, в който е извършена интервенцията.

Това ще спомогне за намаляване на болката и оттоците. Вашият хирург-имплантолог ще ви назначи лечение с антибиотици и болкоуспокояващи, което трябва да спазвате стриктно за по-бързото и сигурно възстановяване.

След поставянето на импланта трябва да мине определено време, средно от 3 до 8 месеца, в зависимост от това дали е направена допълнителна хирургична манипулация, или не. След този период на интегриране на импланта към костта, се пристъпва към разкриването му и оформянето на венеца.

Върху импланта се поставя т.нар. абатмънт – титаниева или циркониева надстройка, върху която в последствие ще се сложи постоянната коронка. Непосредствено при разкриването или известно време след това се изработва временна коронка, която помага за оформянето на венеца.

Минимум 4 седмици след разкриването на импланта може да се пристъпи към взимане на отпечатъци за изработване на постоянната коронка.

Трябва да се грижите добре за импланта. Поддържането на добра орална хигиена, ползването на специални конци за зъби, редовно професионално почистване на зъбен камък и провеждането на профилактични прегледи, са задължителни.

От значение е качеството и количеството на костта в областта, където ще се постави имплант. Силата и натиска при дъвкателните движения са много големи и оказват сериозно напрежение върху костта. Ако тя не е достатъчно и не е здрава, след време ще загубите импланта, а в някои случаи е невъзможно изобщо да бъде поставен.

Затова вашия лекар трябва да прецени дали ще се наложи да бъде направена допълнителна хирургична процедура – т.нар.костна аугментация.

Това е термин, който включва различни хирургични интервенции, при които се добавя допълнително кост, за да се осигури достатъчен обем, необходим за поставяне на имплант. Може да се използва както собствена кост, така и заместващ костта материал.

Костната аугментация може да бъде:

 • Едноетапна – когато се извършва едновременно с поставяне на импланта (при по-малки костни дефекти);
 • Двуетапна – първо се увеличава обема на челюстната кост и на втори етап, (след 6-8 месеца) се извършва имплантирането.

Съществува вертикална и хоризонтална костна аугментация. Чрез вертикалната се цели увеличаване на костта във височина, а чрез хоризонталната – в широчина.

Колко време издържат зъбните импланти?

Зъбните импланти отговарят на научните изисквания за дълготрайни протези. Най-общо казано, от вас зависи колко време ще ги запазите здрави. Трябва да спазвате много добра орална хигиена и да се грижите за тях така, както за естествените си зъби.

Ако посещавате редовните контролни прегледи, ще се наслаждавате на новите си зъби за доста по-дълго време. Също така, по този начин вашия хирург-имплантолог ще следи състоянието ви и в случай, че възникне проблем, той ще бъде отстранен навреме.

Имайте предвид факта, че когато се говори за издръжливостта на импланта, той не може да се разглежда като едно цяло, тъй като е съставен от няколко части. Поради тази причина е изключително важно да си сложите имплант, който да бъде изработен от висококачествени материали.

Ако четкате и почиствате редовно зъбите си с конец, титановият винт може да издържи цял живот. Пациентa, трябва да ходи на редовни стоматологични прегледи през 6 месеца.

Титанът е много издържлив, лек и устойчив на корозия метал и гарантира дълготрайност. За разлика от винта, короната обикновено може да издържи от 10 до 15 години, след което ще има нужда от подмяна, тъй като е възможно да бъде износена.

Фактори, които оказват влияние върху трайността на зъбните импланти:

 • износване или деформация на тъканите в зоната на поставяне на импланта;
 • здравината и способността на импланта да издържа на приложеното натоварване;
 • качеството на материала, от който е направен имплантът;
 • здравината на свързващата конструкция;
 • здравословното състояние на пациента;
 • правилната грижа за зъбите и венците преди и след поставянето на импланта, както и редовното посещение на профилактичните прегледи;

Висококачествените импланти, могат да издържат средно от десет до двадесет години. Надеждността им се определя от тяхната устойчивост на натиск и разрушения, които зависят пряко от качеството на изработка. За направата на качествени импланти, съвременната дентална медицина използва керамика, титан и цирконий.

Освен материалите и грижата за импланта, ключова роля за издръжливостта имат професионалните умения на хирурга-имплантолог. 

От него зависи колко добре ще постави импланта ви, така че да се предотвратят проблеми в бъдеще. Затова ви съветваме винаги да се доверявате на специалисти с дългогодишен опит в тази сфера.

Запази час за онлайн консултация в дентален център Dr. Gais

Естетичната стоматология е сферата, в която специалистите от дентален център Dr. Gais постигат най-впечатляващи резултати, създавайки съвършени и здрави усмивки на своите пациенти.

Доверете се на високия професионализъм и иновативните методи и технологии, които предлагаме!

Може да разгледате и другите ни дентални услуги като Пародонтология и Пародонтална хирургия , които клиниката предлага също.

Запишете час са онлайн консултация в дентален център Dr. Gais, предлагаме ви добро отношение и отлично качество на работа. Покажете отново красивите си усмивки!